Panelák zaujal, Ráková zatiaľ nie je veľmi presvedčivá

Daniel Bernát, PRAVDA | 22.02.2008 09:30, aktualizované: 
Viki Ráková Foto:
Herečka Viki Ráková počas prestávky v nakrúcaní seriálu Panelák.
Televízia JOJ spustila v pondelok vysielanie nového denného seriálu Panelák a odštartovala ho úspešne. Úvodnú časť seriálu si pozrelo 650-tisíc divákov, čo bol takmer 38-percentný podiel na trhu. Sledovanosť druhej a tretej časti klesla, ale stále sa udržala nad hranicou 400-tisíc divákov (v oboch prípadoch išlo o takmer 26-percentný podiel na trhu).

„Sledovanosť Paneláka je vyššia ako pri iných tituloch vysielaných v tom čase. S číslami sme veľmi spokojní, ale ešte je príliš skoro na akékoľvek závery. Ide o dlhodobý projekt a stabilizáciu divákov očakávame po mesiaci vysielania,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa TV JOJ Tatiana Tóthová. Seriál toho zatiaľ nestihol veľa ukázať. Načrtol základné vzťahy a predstavil hlavné postavy, ktoré sú typizovanými figúrkami – je tu sebavedomý bohatý macho, dobrák pod papučou, semetrika, nesúrodý starší manželský pár alebo malí výmyselníci.

Ak postavy zostanú v škatuľkách a neukážu aj inú tvár, môže sa stať, že sa bude príbeh posúvať iba kopením opozeraných intríg, detinských žartíkov a žabomyších vojen (a navyše bude uzavretý prevažne v jednom priestore). Tým by sa mohol veľmi rýchlo opotrebovať. Dvere Paneláka sú však iba pootvorené. Časom sa možno vyrieši aj problém s neprirodzenými dialógmi, ktorý je pre slovenské seriály charakteristický. A je zásadný. Ak nefungujú dialógy, postavy nepresvedčia. Na prejave Viki Rákovej, predstaviteľky Agáty, to cítiť.

Zaujímavé na seriáli je, že kombinuje staršiu hereckú generáciu s mladou. Popri Jurajovi Slezáčkovi, Božidare Turzonovovej a Hane Gregorovej je tu napríklad Marián Miezga, Vladimír Kobielsky alebo spomínaná Ráková. Režisérom seriálu je Tomáš Jančo, ktorý s Andym Krausom spolupracuje aj na scenári. Rozpočet Paneláka je odhadom 130 miliónov korún a naplánovaných je 193 častí.

„Nakrúca sa každý pracovný deň a časť exteriérov, resp. dokrútky, sa robia aj počas víkendov,“ hovorí Tóthová. „Prví herci prichádzajú do maskérne okolo siedmej ráno a nakrúca sa do ôsmej alebo deviatej večer, podľa potreby. V súčasnosti je nakrútených okolo 25 častí, máme zhruba mesačný predstih. Ale približne raz do týždňa sa v seriáli urobí malá medzera, ktorá sa dokrúca až tesne pred vysielaním, aby tam bolo niečo aktuálne.“

Jojka plánovala aj ďalší seriál – 13-dielne Prvé oddelenie, ktoré pripravovala v spolupráci s českou televíziou Prima. Projekt je momentálne v súdnom riešení pre konflikt medzi televíziami a českou produkčnou spoločnosťou Art Forum 21 Praha. Tá sa podieľala na výrobe projektu a údajne ho chcela použiť inak ako na vysielanie v TV Prima a TV JOJ. Súd vydal predbežné opatrenie, na základe ktorého nesmie Art Forum dielo používať. Vysielanie Prvého oddelenia plánovala JOJ spustiť na jar, namiesto neho teraz ponúkne americký seriál Shark. „Možné nasadenie Prvého oddelenia závisí od výsledkov rokovaní s produkčnou spoločnosťou, respektíve od rozhodnutia súdu,“ uviedla Tatiana Tóthová. „Hotových je zatiaľ šesť častí seriálu, ďalšie sa už vzhľadom na vývoj situácie nenakrúcajú.“

Markíza chystá kriminálku aj sitkom
Televízia Markíza v súčasnosti pripravuje nový kriminálny seriál Mesto tieňov, ktorý bude mať desať častí a prvá sa má na obrazovkách objaviť už v apríli. Hlavné úlohy vyšetrovateľov v ňom stvárňujú Pavol Višňovský a Marián Mitaš. Markíza zároveň chystá sitcom s pracovným názvom Priateľky, ktorý je podľa hovorkyne Oľgy Dúbravskej v štádiu pilotného nakrúcania. Viac informácií zatiaľ neposkytla. Seriál chce vyrobiť aj Slovenská televízia a ak naň dokáže nájsť peniaze, odštartuje ho na jeseň tohto roka.