Pierre Brice - najslávnejší francúzsky Apač

Lucia Fajnerová | 01.02.2014 07:00
Pierre Brice WINNETOU Foto:
Pierre Brice
Len ťažko si ho vieme predstaviť inak než v sedle Ilči na brehu niektorého z Plitvických jazier, kde sa nakrúcal Winnetou. Francúzsky herec Pierre Brice tieňu apačského náčelníka neunikne, aj keď už oslavuje 85. narodeniny.

Hoci počas viac ako päťdesiatročnej kariéry si zahral s hviezdami, ako je Jean-Paul Belmondo, Catherine Denevue, Sophia Loren či Marcello Mastroianni, svet si ho bude najdlhšie pamätať ako rozvážneho a spravodlivého Winnetoua z filmových adaptácií románov Karla Maya. Postavu náčelníka Apačov stvárnil v desiatich snímkach aj seriáli.

Pierre Brice sa narodil ako barón Pierre Louis de Bris 6. februára 1929 v Breste a môže sa pochváliť šľachtickými koreňmi. Skúšku z dospelosti skladal na frontoch v Indočíne a v Alžírsku, okúsil aj mučiace praktiky gestapa. Po vojne sa prihlásil na herecký kurz a v roku 1955 získal prvú drobnú rolu v gangsterke Ide do tuhého. O tri roky neskôr sa mihol v snímke Podvodníci, kde si menšiu úlohu zahral aj Jean-Paul Belmondo. Piate husle sa Briceovi ušli aj vo filmoch Zrkadlo má dve tváre (1958) či Kozáci (1960), prvú hlavnú úlohu stvárnil v talianskej krimidráme Rúž (1960). Svoju exotickú tvár po prvý raz ukázal v úlohe staroegyptského milovníka v snímke Faraónova žena (1960), o rok neskôr stvárnil aj gréckeho boha Dionýza vo filme Bakchantky.

Kľúčový zvrat v Briceovej kariére nastal, keď si ho na berlínskom festivale vyhliadol nemecký producent do filmovej verzie románu Poklad na striebornom jazere. Brice sa vo westerne predstavil ako charizmatický Winnetou a pomohol tak vytvoriť kult, ktorý hral prím v dospievaní celej jednej generácie. „O Mayovi som pred rokom 1962 vôbec nepočul – vo Francúzsku sme čítali Dumasa a Verna. S prijatím role Winnetoua som váhal, viac ma lákala rola Old Shatterhanda,“ spomínal Brice v rozhovore pre Tagesspiegel. Za rolu však bol napokon iste vďačný. Po boku Lexa Barkera si Winnetoua zahral ešte v deviatich snímkach vrátane titulov Winnetou I. – III. (1963, 1964, 1965), Old Shatterhand (1964) či Winnetou a miešanka Apanači (1966).

Pre Pierra Bricea sa postava červeného džentlmena stala šťastím aj prekliatím. Ani po Winnetouovi sa mu dobré roly nesypali. Účinkoval najmä v televíznych produkciách. Zadosťučinenie opäť vyhľadával v koži Winnetoua – či už na živých divadelných vystúpeniach, alebo v seriáli a televíznom filme z 80. a 90. rokov. Popularita priviedla Bricea aj k speváckej kariére, skladbám, ktoré spieval v nemčine, ale sám nerozumel. Azda najzaujímavejším bodom jeho neskoršej kariéry je komédia Gangsterova milenka z roku 1975, kde si zahral so Sophiou Lorenovou aj Marcellom Mastroiannim.

V súčasnosti sa herectvu venuje už len príležitostne, viac času trávi napríklad spoluprácou s organizáciou UNICEF. Rád tvrdí, že bojovať za mier a spravodlivosť ho naučil práve Winnetou.

3× Pierre Brice

  • bojoval na frontoch druhej svetovej vojny, okúsil aj mučenie gestapom
  • než získal rolu Winnetoua, vôbec netušil, kto je Karl May
  • svoju popularitu využíva aj na boj za práva a bezpečnosť detí

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ