Led Zeppelin otvorili svoje pivnice

Katarína Holetzová | 17.03.2014 07:00
Led Zeppelin Foto:
Zľava: Jason Bonham, syn pôvodného bubeníka Johna Bonhama, Robert Plant, John Paul Jones a Jimmy Page na premiére koncertného záznamu Celebration Day.
Aj tridsaťštyri rokov od oficiálneho rozpadu Led Zeppelin vie jedna z najväčších kapiel rockovej histórie stále zaujať. Po aktuálnej Grammy, ktorú získala formácia vo februári za záznam svojho koncertu s názvom Celebration Day, prichádza zvyšná trojica členov s unikátnymi nahrávkami. Prvé tri albumy z ich dielne vychádzajú v remastrovanej verzii na CD aj na vinyle. Do distribúcie sa spoločne s nimi dostane aj dosiaľ nevydaný materiál.

Ďalšia veľká výzva

Kapely, ktoré majú obdobie najväčšej slávy už niekoľko dekád za sebou a napriek tomu sa držia na vrchole rebríčkov predajnosti, možno zrátať na prstoch jednej ruky. Smrťou bubeníka Johna Bonhama ukončili Led Zeppelin svoju kariéru štadiónových megahviezd v roku 1980. Svojim fanúšikom, ktorí rastú aj medzi mladšími ročníkmi, sa pripomínajú elegantne a bez trápnosti. K udržaniu si pozície zásadnej rockovej skupiny nepotrebujú veľkolepé comebacky ani nadbytočnú medializáciu.

Živý album a DVD Celebration Day, ktoré sú záznamom ich koncertu z roku 2007 (Johna Bonhama nahradil za bicími jeho syn Jason) získal dve nominácie na Grammy, pričom jednu z nich – Najlepší rockový album – aj vyhral. Nahrávka za jeden deň zarobila dva milióny eur a objavila sa v prvej desiatke najpredávanejších titulov vo Veľkej Británii aj v USA. Led Zeppelin teraz čaká ďalšia veľká výzva.

Jednotka, Dvojka a Trojka – prvé tri albumy z rokov 1969 až 1970 – sa v novej zvukovej podobe dostanú do predaja už v júni. Okrem tradičných nahrávok v remastrovanej verzii sa v distribúcii objavia aj takzvané de¤luxe variácie. Taký špeciálny Super Deluxe Box set zahŕňa napríklad CD, vinylovú platňu s obalom, ktorý je replikou jej prvého vydania, špeciálne karty s kódmi na sťahovanie skladieb vo vynikajúcej kvalite, knihu so vzácnymi fotografiami alebo repliku ich originálnych promo materiálov z vydavateľstva Atlantic Records.

Na rade sú ďalšie

Pre fanúšikov bude veľmi príjemnou novinkou množstvo nových nahrávok. Ku každému albumu je totiž priložený aj audiomateriál s dosiaľ nevydanými skladbami. „Led Zeppelin otvorili svoje pivnice, aby mohli zverejniť neznáme štúdiové aj živé nahrávky, ktoré sa prikladajú ku každému albumu ako druhý, sprievodný disk,“ hlási stránka ledzeppelin.com.

„Materiál na sprievodnom albume predstavuje taký most do doby nahrávania Led Zeppelin,“ hovorí gitarista a producent Jimmy Page. „Je to výber nedokončených vecí, hrubá línia skladieb alebo alternatívne verzie našich vecí a tiež nový materiál, ktorý sa v danom čase nahrával.“

Prvé tri albumy sú len začiatkom. Podľa Pagea sa môžu fanúšikovia tešiť na nové vydania všetkých deviatich radových albumov slávnej formácie, a to v chronologickom poradí. Kedy sa ďalšie albumy dostanú na rad, rovnako ako to, či ich potom bude možné zakúpiť v jednom boxe, zatiaľ nie je známe. Zatiaľ sa vďaka tomuto projektu môžeme tešiť na nový zvuk aj podobu nadčasových hitov ako Good Times Bad Times, Dazed And Confused, Whole Lotta Love či Immigrant Song.

Viac informácií o jednotlivých ponukách a predaji nájdete na stránke www.ledzeppelin.com.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ