John Newman: Mám za sebou skvelý rok

Katarína Holetzová | 20.05.2014 07:00
John Newman Foto:
"Milujem emócie, ktoré souloví hudobníci odovzdávali svojmu publiku," tvrdí mladý Angličan John Newman.
Pri refréne pesničky Love Me Again si nohou do rytmu podupkáva celý svet. Hit, ktorý bol istý čas najhranejšou skladbou aj v slovenských rádiách, má na svedomí mladý Angličan. John Newman s hlasom aj dynamickou hudbou evokujúcimi soul šesťdesiatych rokov vystúpi v Bratislave. Jeho koncert sa uskutoční v rámci mestského festivalu BA City Beats 20. - 21. júna na Pláži pod Ufom.

Svetová jednotka

John Newman sa do povedomia širšej verejnosti dostal na jar v roku 2012, a to vďaka spolupráci so skupinou Rudimental. V singli úspešnej Feel the Love totiž zaznel jeho charakteristický vokál. „Prvýkrát som sa stal jednotkou hudobných rebríčkov a bol to fantastický pocit. O rok neskôr som zabodoval so sólovou skladbou Love Me Again a na prvé miesto sa v tom čase vyšplhal aj môj sólový album. Mám za sebou skvelý rok,“ hodnotí spevák v rozhovore pre Pravdu.

Skladba Love Me Again rýchlo vystrelila na prvé miesto singlového UK Chartu a svoje miesto zaujala v top 10 takých krajín ako Austrália, Nemecko, Nórsko, Írsko, Nový Zéland alebo Švajčiarsko. Newmanov hit sa dostal aj do rotácií v slovenských rádiách, kde bol istý čas vôbec najhranejšou piesňou.

Rovnako úspešná sa stala aj spevákova debutová štúdiovka Tribute, ktorá obsahuje ďalšie single ako Cheating a Losing Sleep. Vyšla minulý rok v októbri a ovládla britský rebríček albumov. John Newman si vďaka nej vyslúžil aj tri nominácie na prestížne BRIT Awards v kategóriách Najlepší britský spevák, Najlepší britský singel a Najlepší videoklip.

Pesničky si píšem už v hlave

Dvadsaťtriročný mladík z malého anglického mestečka Settle zaujal verejnosť aj kritikov najmä pre svoju netradičnú farbu hlasu. Tá spoločne s jeho muzikálnosťou pripomína obdobie, keď svetu kraľoval americký soul. „Milujem emócie, ktoré souloví hudobníci odovzdávali svojmu publiku. Svoje skladby som písal a potom aj produkoval tak, aby v ňom zostali zachované práve tie veci, ktoré ma ovplyvnili. Nie je to však len soul, ale aj house, rock a niečo z klasickej filmovej hudby,“ priznáva.

Ako možno počuť z jeho nahrávok, jeho najobľúbenejším muzikantom je Otis Redding. „Prvýkrát, keď som počul jeho hlas a tie úžasné emócie v jeho textoch, nemohol som ho prestať počúvať. Zostáva mojím najväčším vzorom, aj keď som časom našiel veľa ďalších muzikantov, ktorých obdivujem.“

Skladby si spevák skladá sám a hoci sa rozličných vplyvov nebojí, nejde o žiadne kopírovanie. „Pesničky si začínam písať už v hlave kdekoľvek som. Keď mám čas, sadnem si do štúdia a všetky nápady si spíšem a zahrám. Skúšam, ako znejú a čo sa s nimi dá robiť. Milujem tento proces.“ Skladaniu sa popri koncertoch po celom svete venuje aj v týchto dňoch. Pripravuje nový album, na ktorý sa podľa jeho slov „teší do zbláznenia“.

Po vystúpeniach v Južnej Afrike či v Austrálii sa John Newman predstaví na bratislavskom festivale BA City Beats. Okrem neho sa môžu návštevníci tešiť na kozmopolitné zastúpenie hudobníkov. Konkrétne na britského speváka Finka, nemeckú formáciu Jazzanova s americkým spevákom Paulom Randolphom, soulovú speváčku Lulu James, islandskú štvoricu Sísý Ey, izraelskú formáciu Tamir Grinberg Trio či Déjá-vu z Kuby. Najnovšie organizátori potvrdili alternatívnu brit-popovú skupinu James, ktorá sa presadila počas tanečno-rockovej éry z konca osemdesiatych rokov nazývanej aj Madchester.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ