Mesiačiky majú zbúrať jedno z posledných tabu

Lucia Fajnerová | 22.05.2014 16:33
33-mesiaciky sirka Foto:
Mesiačiky už stihli získať titul Najlepší krátky vedecký dokument na medzinárodnom festivale Academia Film Olomouc.
Menštruácia nie je práve obvyklou filmovou témou. Niekto by ju mohol dokonca považovať za tabu. Režisérka Diana Fabiánová jej azda práve preto v roku 2009 venovala celovečerný film Mesiac v nás a už 28. mája predstaví aj podobne ladené Mesiačiky.

Náučný film by mal pomôcť (nielen) dospievajúcim dievčatám dozvedieť sa atraktívnou formou čo najviac o príčine, priebehu aj kultúrnych rozdieloch v ponímaní mesačnej periódy. Vďaka fanúšikom tohto projektu sa film mladej slovenskej filmárky dostane do celého sveta.

Hoci film Mesiac v nás oslovoval predovšetkým dospelých divákov, dostal sa aj do škôl, kde slúžil ako náučná pomôcka. Úspech mal aj v zahraničí. „Ponuka pripraviť podobný film pre mladších divákov prišla zvonku, od viacerých inštitúcií aj jednotlivcov,“ vraví režisérka. O tom, že je po takomto filme veľký dopyt, svedčí aj spôsob jeho financovania. „Pomocou crowdfundingu na vznik Mesiačikov prispeli ľudia z 31 krajín sveta.“

Vo filme sú vtipné animované sekvencie, kuriózne informácie od Aljašky až po Amazóniu aj fakty z histórie. Cieľom je vyvolať v dievčatách zdravý vzťah k tejto súčasti ich života.

„Keď som na stredných školách robila prieskum, vysvitlo, že väčšina dievčat má k svojmu telu počas menštruácie negatívny vzťah, prevažuje odpor a hanba. Je to skrátka jedno z posledných tabu. Napriek osvete mnohé nie sú ani dostatočne informované, zavádzajúce reklamy s modrými tekutinami a tancujúcimi ženami v bielych nohaviciach vedú len k ďalším zmätkom,“ myslí si filmárka. Primárnou cieľovou skupinou Mesiačikov sú dievčatá vo veku 9 až 13 rokov. Fabiánová film odporúča aj chlapcom. Nepochopenie ich totiž zbytočne vedie k posmechu. „Vo filme preto majú miesto aj pozitívne výpovede dospievajúcich chlapcov,“ avizuje autorka.

Mesiačiky už stihli získať titul Najlepší krátky vedecký dokument na medzinárodnom festivale Academia Film Olomouc. O týždeň v stredu má film premiéru v bratislavskom kine Lumiére, zároveň ho v tom istom čase premietnu aj nadšení fanúšikovia projektu v Nepále, Číne, Taiwane či vo viacerých krajinách Južnej Ameriky. „Spolu máme dohodnutých už viac ako 50 premiér po celom svete a stále pribúdajú ďalšie,“ vraví Fabiánová. V mnohých krajinách tretieho sveta bude film možno vôbec prvou osvetou na túto tému, ktorá sa k jeho divákom dostane. Dúfa, že sa film následne podarí dostať do škôl, zadarmo ho bude možné zhliadnuť aj na internete.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ