Polanski môže oslavovať veľký návrat

Daniel Bernát | 06.12.2010 10:26
Roman Polanski Foto:
Režisér Roman Polanski.
Režisér Roman Polanski si svoj film Ghost Writer bude asi navždy spájať s jedným z najťažších období svojho života, pretože ho musel dokončovať z väzenia. Nepríjemné spomienky však môže zaháňať pohľadom na ocenenia, ktoré jeho triler zbiera. V sobotu večer získal šesť Európskych filmových cien (EFC) vrátane kategórií najlepší film, réžia a scenár.

Polanski sa na sobotňajšom ceremoniáli v Tallinne nezúčastnil, hoci estónske úrady vyhlásili, že jeho prípad sexuálneho zneužitia maloletej je v krajine premlčaný. Režisér sa napokon poďakoval za priazeň akademikov aspoň prostredníctvom webovej kamery. A v závere udeľovania cien, keď sa laureáti zhromaždili na javisku, žiarila nad nimi z veľkoplošnej obrazovky Polanského tvár. Bolo to trochu komické a vyvolávalo to predstavy Veľkého brata, ktorý má všetko a všetkých pod palcom. Sobotňajší večer v Tallinne však patril Polanskému a príbehu spisovateľa, ktorý sa pustil do veľmi riskantného projektu, keď súhlasil s napísaním pamätí bývalého britského premiéra.

Práce na filme Ghost Writer sa už dostávali do záverečnej fázy, keď režiséra koncom septembra minulého roka zadržala švajčiarska polícia. Bolo to počas jeho cesty na festival v Zürichu, kde si mal prevziať cenu za celoživotné dielo. K zadržaniu Polanského došlo na základe amerického zatykača pre prípad sexuálneho zneužitia 13-ročného dievčaťa, ktorý sa stal koncom 70. rokov. Svetoznámy tvorca vlani skončil vo švajčiarskej cele, odkiaľ ho po čase prepustili do domáceho väzenia. Tam sa vo februári tohto roku dozvedel, že mu na festivale v Berlíne udelili Strieborného medveďa za réžiu filmu Ghost Writer. Tento triler pritom nakrútil s päťročným odstupom od svojej predchádzajúcej celovečernej snímky Oliver Twist. A po berlínskom triumfe s novinkou prišiel triumf na Európskych filmových cenách, ktorý si už režisér vychutnával na slobode.

„Nemyslím si, že ľudia uvažujú takto,“ vyvracal koproducent víťaznej snímky Timothy Burrill dohady o tom, že úspech Ghost Writera je odrazom solidarity s režisérovým trápením. „Podľa mňa sa im jednoducho páčil film,“ povedal pre BBC po odovzdávaní EFC. Albrecht Konrad, ktorý v sobotu získal trofej za výpravu Polanského trileru, dodal, že Ghost Writer je predovšetkým majstrovsky odvedená práca.

Na ceremoniáli v Tallinne sa nezúčastnil ani predstaviteľ hlavnej úlohy víťazného filmu Ewan McGregor, ktorý vyhral v kategórii európsky herec roka. McGregor totiž nakrúca nový projekt v Thajsku a Európskej filmovej akadémii poslal vopred pripravený odkaz. Odznelo v ňom, že v čase vyhlasovania víťazov EFC bude herec spať, ale že sa poteší, keď sa mu niekto ozve, či vyhral. Nedeľné ráno musel mať McGregor veľmi príjemné.

Ghost Writer napokon pochoval aj české nádeje na zisk EFC. V kategórii najlepší európsky skladateľ bol totiž nominovaný aj Aleš Březina za hudbu k Hřebejkovmu filmu Kawasakiho růže. Vyhral však Alexandre Desplat, ktorý zložil hudbu pre Polanského triler.

Európske filmové ceny 2010 (výber)

Najlepší film Ghost Writer (réžia: Roman Polanski)
Najlepšia réžia Roman Polanski (Ghost Writer)
Najlepší scenár R. Polanski a Robert Harris (Ghost Writer)
Najlepšia herečka Sylvie Testudová (Lurdy)
Najlepší herec Ewan McGregor (Ghost Writer)
Európsky objav – Prix FIPRESCI Libanon (réžia: Samuel Maoz)
Najlepší celovečerný animovaný film Iluzionista (réžia: Sylvain Chomet)
Prix Arte za najlepší dokument Nostalgia de la luz (Zbohom, svetlo, réžia: Patricio Guzmán)
Najlepší krátky film Hanoi-Warszawa (réžia: Katarzyna Klimkiewiczová)
Cena za celoživotné dielo herec Bruno Ganz
Cena za európsky prínos svetovej kinematografii hudobný skladateľ Gabriel Yared