Divadlá zatiahnu oponu až po polnoci

Jena Opoldusová | 15.11.2014 12:00
Vydláždený život, Elledanse Foto:
Bratislavské Divadlo elledanse uvedie počas Noci divadiel aj svoje najnovšie predstavenie Vydláždený život.
Dve hodiny pred polnocou ožije Dracula, o niečo skôr príbeh španielskeho zvodcu Dona Juana, pri piesňach z muzikálu Grék Zorba sa bude spomínať na režiséra Jozefa Bednárika, chýbať nebude ani Interview s upírom, a na tých, čo vydržia až do konca, čaká popolnočný drink a orechovo-jablkové hody. Ale aj množstvo ďalších nekaždodenných zážitkov a prekvapení sľubuje Noc divadiel, ktorá sa v sobotu 15. novembra začína už okolo poludnia. Do 5. ročníka európskeho projektu sa tentoraz zapojilo 49 divadiel z 18 slovenských miest.

„Každoročne narastá počet divadiel, ktoré sa do projektu zapájajú. Každoročne sa lámu rekordy. Nielen kvantitatívne, ale aj kvalitatívne narastá záujem súborov, ktoré okrem predstavení, tvorivých dielní či diskusií s tvorcami odhaľujú v tretiu novembrovú sobotu pred divákmi aj tajomstvá divadelného zákulisia,“ povedala Vladislava Fekete, riaditeľka Divadelného ústavu, ktorý je koordinátorom Noci divadiel.

To sa ti nesnívalo!, znie tohtoročné motto. Pohralo sa s ním zvolenské Divadlo J. G. Tajovského, ktoré uvedie príbehy z gauča v psychoterape­utickej ordinácii pod názvom Nie, to sa ti nesnívalo! alebo aj Fred by sa čudoval. Kto z divákov príde do hľadiska aj so snárom, bude mať vraj výhodu. Lapače snov sa budú vyrábať v bratislavskom Divadle Lab pod názvom Pochytaj si svoje sny. Návštevníkov čaká aj Veštiareň, Tuli sny – divadelná hra inak či Bohéma. Divadlo elledanse v Bratislave láka aj na holistickú hudbu Electric Sabiny s nočným workshopom Ako sa stať hologramom.

V Trnave pozývajú na Café Dostoyevski Túlavého divadla, v Senci bude hosťovať bratislavské Divadlo Astorka Korzo '90 s Tichým domom, banskobystrická Štátna opera uvedie Dusíkov Hrnčiarsky bál. Prešovské národné divadlo, ktoré si o polnoci pripomenie slávnostným kladením venca Jonášovi Záborskému pripomenie prvé výročie vzniku, ponúka pri bare špeciálne uvedenie inscenácie Single radicals bez kulís a bez kostýmov. Divadlo na Hambálku v Malackách pozýva na Nočné hambálkovanie s tvorcami, hercami a pesničkami aj veselý kvíz o divadle a divadelné improvizácie. Prievidzské Divadlo A a Divadlo Shanti pripravili pre vytrvalcov aj Polnoc s muzikálom a o hodine neskôr aj Tancovačku.

„Divadelníci z celého Slovenska vnímajú Noc divadiel ako zaujímavú akciu, ktorá ich navzájom prepája nielen spoločným potleskom o 19. hodine, ale aj netradičným spôsobom spája s divákmi. Je to aj krásna príležitosť, aby sa všetky typy divadiel – od stálych až po nezávislé bez ohľadu na zriaďovateľa – zviditeľnili,“ dodala Vladislava Fekete.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ