Krásne gule vianočné

jan | 17.12.2014 14:00
Vianočné gule Foto:
Tradičné vianočné gule v netradičnom dizajnérskom kabáte.
Zdobenie stromčeka je rituál, ktorý má v každej rodine svoje pravidlá. Figúrky zo skla, z dreva alebo šúpolia sa prinesú z pivníc, znesú z povál, povyťahujú zo škatúľ a ozdobovanie, ktoré do príbytkov pozýva vianočnú náladu, sa môže začať.

Je medzi ozdobami vaša obľúbená? Tá, ktorú vešiate na stromček odmalička? Tú ktorú ste si priniesli od rodičov do vášho vlastného príbytku, a ku ktorej musia vaše deti vzhliadať s úctou? Čo na tom, že je to gýčový vtáčik s bielym chvostom alebo ružový zvonček s inovaťou. Na inak vkusne vyzdobenom stromčeku má svoje čestné miesto.

O tom, či sú vianočné ozdoby užitočnou vecou, možno polemizovať. A keďže sa nekupujú zo žiadnych rozumných dôvodov, odpúšťame im aj istú dávku nevkusnej pompéznosti. Vianočné gule však môžu byť aj dizajnérskym kúskom. Skôr, ako k tým vašim z minulého storočia pribudnú nové, nechajte sa inšpirovať slovenskými dizajnérmi a výtvarníkmi. Projekt KGV – Krásne gule vianočné, inštalovaný v Slovenskom Inštitúte vo Viedni, vás prevedie transformáciu tradičných vianočných, ručne fúkaných, sklenených gúľ v netradičnej dizajnérskej polohe. Dizajnéri dostali možnosť ukázať iný pohľad na tvaroslovie vianočnej ozdoby, ktorá má svoju históriu.

Už v staroveku ľudia verili, že duchovia, ochraňujúci ich domovy, sa ukrývajú v stromoch. Aby ich prilákali k príbytkom, začali stromy a kríky zdobiť kamienkami, drobnou keramikou a zvyškami vzorovaných textílií. Neskôr si obyvatelia starovekých území prinášali kríky a stromy domov. Duchom bolo teplejšie a rozkvitnuté stromy mali urýchliť príchod jari. Viera v duchov sídliacich v stromoch pretrvala až do hlbokého stredoveku.

Sklenené vianočné ozdoby sa dostali k slovu v polovici 19. storočia, keď sa rozmohla priemyselná výroba skla. Prvé ozdoby pochádzajú z nemeckých a českých sklární a z česko-nemeckých oblastí Durínska, kde sa od 17. storočia vyrábali sklenené komponenty krištáľových lustrov, drobná sklenená odevná bižutéria a rozličné koráliky. Traduje sa, že vianočné gule vynašli fúkači skla, ktorí pracovali v horúcom prostredí a počas práce v hojnej miere popíjali pivo. Na konci pracovnej zmeny, v povznesenej nálade, občas súťažili, kto vyfúkne najväčšiu sklenenú guľu skôr, ako praskne. Tie potom nosili domov manželkám ako cenné trofeje. Niektoré z nich mali obchodného ducha a vylievali vnútro gulí dusičnanom strieborným, čím dosiahli „luxusný“ vzhľad. Takto upravené ich predávali na vianočných trhoch. Ľudia si ich kupovali ako amulety. Chránili ich pred zlom, ktoré by sa mohlo v čase Vianoc priblížiť k ich príbytkom. Koncom devätnásteho storočia, keď sa sklárne plynofikovali, sa výroba sklenených gúľ a figúrok fúkaných do drevených foriem ešte viac rozšírila a ozdoby sa začali vyvážať do Anglicka a Ameriky.

V päťdesiatych rokoch 20. storočia, s príchodom umelých hmôt, vypukla éra lacných vianočných ozdôb. Táto „móda“ pretrvávala až do 70. rokov, keď zažila renesanciu viktoriánska estetika a s ňou návrat tradičných, ručne vyrábaných ozdôb. Od osemdesiatych rokov 20. storočia sa ako na hojdačke približne každých 3 – 5 rokov strieda tradičný a moderný vzhľad vianočných ozdôb. Výstava KGV – Krásne gule vianočné pod kurátorskou taktovkou Ingrid Abrahamfyovej predstavuje tvorbu slovenských dizajnérov, výtvarníkov z umelecko-remeselných odborov, ilustrátorov, profesionálov aj študentov stredných a vysokých škôl s výtvarným zameraním. V Slovenskom Inštitúte vo Viedni na Wipplingerstrasse 24–26 ju môžete navštíviť od 3. decembra 2014 do 10. januára 2015.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ