Vyšiel nový magazín o umení. Má ambíciu byť sprievodcom pre každého

Pravda.sk, zg | 14.03.2015 00:06
Generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá,... Foto:
Zľava: Generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá, kurátori Dušan Buran a Lucia Gregorová-Stachová a generálny riaditeľ J&T Banky Andrej Zaťko krstili nový magazín o umení.
Nový magazín o umení sa dočkal slávnostnej premiéry pod strechou Slovenskej národnej galérie v Bratislave.

Už od piatka 13. marca sa do predaja dostane veľkoformátová publikácia s názvom 365°, ktorej cieľom je informovať o dianí vo svete umenia, prinášať reportáže, komentáre, prehľadové rubriky aj rozhovory s výraznými osobnosťami slovenského i zahraničného umeleckého sveta.

„Chceli sme pripraviť formát, ktorý spríjemní predĺžený víkend, či dlhé víkendové raňajky. Niečo, čo môže čítať zberateľ, aby sa zorientoval; záujemca, aby sa rýchlo dozvedel; ale aj kolega, aby sa pobavil – preto umenie v rozhovoroch, v galériách, na (veľ)trhu, ale aj v byte na stene. Usilovali sme sa o formát, ktorý by nás bavil písať a aj čítať,“ uviedla po štvrtkovom slávnostnom krste generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá, ktorá sa podieľala aj na koncepcii prvého čísla.

Nový magazín o umení je na svete. Foto: Martin Žilka
magazín o umení Nový magazín o umení je na svete.

Vo štvrtok večer spoločne s vedúcou kurátorkou Zbierky moderného a súčasného umenia Luciou Gregorovou-Stachovou, Dušanom Buranom, vedúcim kurátorom Zbierky starého umenia SNG a generálnym riaditeľom J&T Banky (ktorá publikáciu podporila) Andrejom Zaťkom prvé vydanie aj pokrstili.

Na článkoch spolupracovali kurátori a fotografi zo Slovenska i Čiech. Pilotné číslo prináša na svojich 184 stranách napríklad rozhovor s riaditeľom Moravskej galérie v Brne Janom Pressom, s úspešnými pražskými súkromnými galeristkami Camille Hunt a Katherine Kastner, či so slovenským umelcom Jaroslavom Vargom alebo slovenským fotografom Martinom Kollárom, ale aj množstvo ďalších zaujímavých tém.

Magazín 365° bude vychádzať raz ročne a dostupný bude aj na distribučných miestach mimo hlavného mesta.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ