Festivalový víkend ponúka folklór, pop aj džez

Matúš Kvasnička, Pravda | 05.08.2009 06:45
Folklórne súbory sa na festivale predstavia s... Foto:
Festivalový víkend láka aj na folklór.
Folklórne slávnosti, džezový festival alebo poprockové hviezdy. Taká je ponuka slovenských festivalov na najbližší víkend.

Na známych slovenských poprockových hviezdach postavil svoj program festival Orange Music Summer Duchonka. V piatok a sobotu privíta rekreačná oblasť Duchonka v okrese Topoľčany skupiny Desmod, Tublatanka, IMT Smile, Horkýže Slíže či Polemic. Zaspieva aj Zuzana Smatanová či Katka Knechtová. A hosťom z Česka bude skupina Kryštof.

Folklór a populárnu hudbu spájajú Slávnosti spevu, hudby a tanca v Červeníku neďaleko Leopoldova. Okrem sprievodu mažoretiek, Behu zdravia, ľudovej zábavy, krojovaného sprievodu či vystúpení folklórnych súborov a skupín láka 44. ročník festivalu aj na koncerty známych hudobníkov.

„Neriešime hudobné štýly ani vek. Snažíme sa, aby si každý prišiel na svoje,“ povedal organizátor festivalu Dušan Drobný. V Červeníku zahrá Gladiator, Horkýže Slíže, Janek Ledecký, Tublatanka, Polemic, Divokej Bill či kapela Arzén. K lákadlám patrí aj vystúpenie britskej formácie AC/DC Hells Bells, ktorá zahrá hity slávnych austrálskych hardrockerov. Festival sa začína v piatok, končí sa v nedeľu.

Folklórom ožije od piatka do nedele aj Zuberec – Brestová na Orave. Podroháčske folklórne slávnosti majú v programe 34. ročníka napríklad vystúpenia detských folklórnych súborov z Oravy, tanečnú školu aj zábavu či tradičný jarmok. Okrem domácich folklórnych súborov, skupín a ľudových hudieb privítajú slávnosti aj hostí z Česka, Izraela alebo Ruska. V profilovom programe sa predstaví aj orchester Cigánski diabli.

Na džez sa zase sústredí Trnavský jazzyk. Zaznie v piatok a sobotu v Mestskom amfiteátri v Trnave. V programe sú mená ako David Kollar International Project, Oskar Rózsa Partnership Unlimited, All Time Jazz & Lucia Lužinská či Martin Valihora Group s hosťujúcou speváčkou Anitou Soul. Okrem hudby pripravili organizátori aj prezentáciu mladých výtvarníkov a fotografov či vystúpenie divadla DINO s hrou Drápačky.