Kateřina Tučková: Žítkovské bohyne

bj | 09.11.2015 05:00
Žítkovské bohyne boli vychýrené veštkyne, liečiteľky, ale aj zaklínačky, ktorých povesť si doteraz pamätá mnoho ľudí od Záhoria až po Žilinu, pričom ich povesť siahala až do Viedne.
Kateřina Tučková: Žítkovské bohyne Foto: TATRAN
Kateřina Tučková Žítkovské bohyne Kateřina Tučková: Žítkovské bohyne

Vedeli pričarovať lásku vytúženej osoby, ale aj rozohnať divokú búrku. Ľudia ich nazývali bohyňami a ich umenie bohovaním. Umenie, pre ktoré sa v 21. storočí už nenašlo miesto. Dnes už kultový román z česko-slovenského pohraničia Bielych Karpát od českej autorky vyšiel pred tromi rokmi a doteraz sa ho predalo viac ako 90-tisíc výtlačkov. Česká spisovateľka a kunsthistorička Kateřina Tučková (1980) získala za knihu literárnu cenu Josefa Škvoreckého.

„Táto kniha je inšpirovaná osudmi skutočných žítkovských žien, ale nie všetko sa zhoduje so skutočnosťou. Z úcty k týmto ženám a predovšetkým k ich rodinám, ktoré doteraz žijú na Žítkovej, v Starom Hrozenkove a v Drietome, som sa rozhodla použiť pravé mená len v niektorých prípadoch,“ naznačuje Tučková podiel skutočnosti a fikcie vo svojej knihe. Rod žien z kopaničiarskej obce Žítková prežil procesy s čarodejnicami v 17. storočí, útlak cirkví i súdy počas 19. storočia i dobu protektorátnej totality, ale nakoniec ho zdevastoval komunistický režim, píše o knižke wikipedia.cz.

V origináli Žítkovské bohyně, Host 2012. Preložila Eva Melichárková.

Tatran

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ