Šišku Deluxe aj Kohútie raňajky uvidíte na prehliadke slovinských filmov

SITA | 19.04.2016 07:00
Záber z filmu Šiška Deluxe. Foto:
Záber z filmu Šiška Deluxe.
Vo štvrtok 21. apríla sa v bratislavskom Kine Lumiere začne prehliadka Dni slovinského filmu. Divákom ponúkne šesť celovečerných hraných filmov a jeden dokument, ktoré predstavia súčasnú slovinskú kinematografiu. Všetky snímky uvedú v slovinskom jazyku so slovenskými alebo českými titulkami. Vstup na podujatie, ktoré potrvá do nedele 24. apríla, je voľný.

Prehliadku otvorí absurdná komédia Šiška Deluxe (2015) režiséra Jana Cvitkoviča. Centrom príbehu je trojica kamarátov z detstva, ktorí sa v prehodnocovaní života rozhodnú otvoriť si spolu pizzeriu. Snímku na podujatí predstaví jeden z hlavných hereckých predstaviteľov Marko Miladinović a producenti filmu Aleš Pavlin a Andrej Štritof.

"Súčasné slovinské filmy, ktoré sa na Slovensku v takejto podobe uvádzajú po prvýkrát, predstavujú umelecké ambície slovinských tvorcov, ale aj cestu filmárov k publiku. Diváci v Kine Lumiere si budú môcť na jednej strane vybrať z ponuky ‚veľkých‘ festivalových filmov, na druhej strane uvidia napríklad aj slovinský kasový trhák Kohútie raňajky, ktorý v roku 2007 v domácich kinách v návštevnosti porazil Spielbergov Jurský park,“ uviedla Nerina Kocjančič zo Slovinského filmového centra.

Komédiu Marka Naberšnika, ktorá bola slovinskou nomináciou na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov, si budú môcť návštevníci pozrieť v piatok 22. apríla. V ten istý deň sa tiež uskutoční projekcia filmu Pohrebná hostina (1969) režiséra Matjaža Klopčiča o dvoch zaľúbených mladých ľuďoch, ktorým do života zasiahla druhá svetová vojna.

V sobotu bude podujatie pokračovať snímkami Otec (2010) režiséra Vlada Škafara, ktorý poukáže na dôležitosť vzťahu otca a syna a Triedny nepriateľ (2013), ktorý bol tiež národným nominantom na Oscara. V dráme Roka Bičeka sa zase študenti po samovražde spolužiačky postavia proti školskému systému. Prehliadku v nedeľu uzavrie dokument Alexandrinky (2011) spolu s komediálnou drámou Pripravený na odchod (2013). Prvú snímku nakrútil Metod Pevec a zameriava sa na ekonomickú migráciu slovinských žien do Egypta po prvej svetovej vojne ako dôsledku chudoby a fašistického režimu. Druhá sleduje príbeh učiteľa hudby na dôchodku, ktorý režíroval Matevž Luzar.