Týždeň nových menšín ukáže, že migrantov sa báť nemusíme

Vladimíra Gahérová | 21.04.2016 12:00
Brežná Foto: ,
Irena Brežná svojim románom Nevďačná cudzinka spôsobila v Švajčiarsku rozruch. Emigranti sa obvykle neodvážia kritizovať svoju novú vlasť. Brežná bude medzi hosťami festivalu.
Základnou myšlienkou festivalu [fjúžn] Týždeň nových menšín je spájať ľudí najrozmanitejších kultúr. Jeho 11. ročník sa v Bratislave začína už dnes. Svojou témou – pohyb – reaguje na aktuálne dianie v Európe i vo svete. "Pohyb je synonymum migrácie, pohyb ako odraz neustále meniaceho sa sveta, pohyb ako cesta, putovanie či útek,“ dopĺňa Ladislav Oravec, riaditeľ Nadácie Milana Šimečku, ktorá festival organizuje.

Program festivalu, ktorý potrvá do 28. apríla, bude zabávať aj vzdelávať. Z koncertov sa návštevníci môžu tešiť na českú formáciu WWW, vokálno-inštrumentálne zoskupenie Bratia Fatove z Kyjeva či na kenského speváka Kevztu. Príde aj pražské Divadlo Archa s inscenáciou vadí-nevadí.cz či anglická stand-up comedy Joke's on You.

Diskusiu o migrácii rozprúdi aj séria besied. Na Slovensko prijal pozvanie významný sýrsky prekladateľ a spisovateľ Mohammad Habeeb, dnes žijúci v Nórsku. Habeeb, ktorý v roku 1989 spoluzakladal Výbor na obranu demokratických slobôd a ľudských práv v Sýrii, dnes o 18. hodine otvorí festival v KC Dunaj. Na návštevníkov festivalu čaká aj stretnutie s finalistkou Anasoft litera 2016 Irenou Brežnou či so Zuzanou Kizákovou, ktorá sa v teréne venuje pomoci utečencom.

Reflektovať súčasnú situáciu bude aj diskusia Kto sa bojí koho? reagujúca na posledný prieskum Eurobarometra. Podľa jeho výsledkov majú najodmietavejší postoj k moslimskej komunite obyvatelia Slovenska a Česka. "Keď sme sa ešte viac snažili zamerať na tému utečencov, vznikla myšlienka nafotiť sériu portrétov moslimov žijúcich na Slovensku. Mnohí z nich však mali strach prezentovať sa verejne, a to nás priviedlo k myšlienke urobiť túto diskusiu,“ doplnil Oravec. O strachu a xenofóbii sa budú 22. apríla v A4 – priestore súčasnej kultúry rozprávať Jana Dubovcová, Fedor Gál a Péter Hunčík.

Dôvodom, prečo festival v roku 2006 vznikol, bolo podľa Oravca aj všeobecné prehliadanie migrantov: "Migranti, cudzinci, utečenci… Na Slovensku je ich relatívne málo, takže rovnako malá je aj osobná skúsenosť Slovákov. Viac-menej sú všetky takéto komunity pomerne roztrúsené, málopočetné, samy organizujú veľmi málo kultúrnych aktivít a podujatí, takže festival má byť akýmsi mostom medzi jednotlivcami z rôznych komunít a verejnosťou.“

V dôsledku migračnej krízy sa festival v istom smere vracia po viac ako desiatich rokoch na začiatok. "My si tu žijeme svoj multikultúrny príbeh s tradičnými menšinami, ale s migráciou a cudzincami máme oveľa menej skúseností. To ovplyvňuje aj predsudky, stereotypy a potom aj rezervovaný postoj. Situácia sa v posledných rokoch zhoršuje. Veľmi pritom záleží na celkovej spoločenskej atmosfére, na autoritách a národnom diskurze. Práve politici sa skoro do jedného voči migrantom vyjadrujú rezervovane, a to vôbec neprispieva k zlepšovaniu situácie,“ vysvetľuje Oravec, pričom dodáva, že nástupom extrémizmu do parlamentu otvára táto téma na Slovensku celkom novú kapitolu. "Snažíme sa majoritnej verejnosti poskytnúť skúsenosť s inakosťou a ukázať, že migrantov sa báť nemusíme, práve naopak, že môžu výrazne obohatiť našu spoločnosť,“ uzatvára riaditeľ nadácie.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ