O čase: Začiatok semestra

Marína Zavacká | 04.09.2010 08:00
O chvíľu sa to zasa začne. Nový semester. Naši študenti si vyberajú špecializačné semináre, na ktorých si budú môcť natrénovať všetko, čo historik potrebuje pre svoju prácu. Vedia, že veľa závisí aj od učiteľa, pretože naučiť remeslo ich môže len ten, kto ho sám ovláda. Musí mať prehľad v dostupných materiáloch i v pracovných technikách a sám produkovať konkurencieschopné a žiadané výsledky.

Preletia teda osobné bibliografie aj výsledky minulých ankiet o kvalite výučby. Nečakajú od neho odpoveď na otázky „čo sa stalo“, ale skôr „prečo ho to zaujalo“, „čo je na tom dôležité“, „čo z toho všetko vyplýva a čo s tým súvisí“, „ako na to prišiel“ a „ako to spracoval“, aby mohli a vedeli sami v praxi skúmať to, čo zaujíma ich.

Majú približnú alebo dokonca presnú predstavu o tom, čo by radi robili ako seminárnu a neskôr možno diplomovú prácu, veď kvôli nej sa vlastne idú učiť, ako na to. Sú bystrí, majú nápady a dobré otázky, občas prinášajú nové informácie, stále nútia premýšľať. V diskusii nad konkrétnym preštudovaným materiálom dokážu byť až prekvapujúco dôstojnými partnermi.

Alebo to bude inak. Vyberú si seminár, pretože majú práve v rozvrhu okno. Pätnásť minút po príchode na prvú hodinu zašumí vlna nevôle. Vraj že nestačí vedieť poznámky z hodiny, treba čítať knihy, listovať staré noviny, a dokonca by sa mali trepať do archívu. Niektorí usilovníci si začnú zasa všetko od prvého slova zapisovať, len myslieť už popritom nevládzu. Vedomie, že údaje si možno v pokoji dohľadať, ich nezastaví, hoci je jasné, že výklad vychádza z už publikovaných materiálov.

Fascinujúce sú žiadosti o opakovanie mien a dát, ktoré majú byť pri maturite dávno zvládnutou samozrejmosťou. (Slzy a pot. Prosím, to bol Churchill alebo Chamberlain? Ten Lebensraum sa ako píše? L-i-e-b-e-n ? Citát z diela Život protopopa Avvakuma. Prosím, prototyp čoho?) A vzájomná frustrácia sa stupňuje. Že výber seminárnej práce je predsa na študentovi a učiteľ len usmerňuje, aby bola prakticky zvládnuteľná? Že si mám vybrať, čo chcem robiť?

Neviem. Čo som k tejto téme čítal, čo ma zaujalo, a rád by som chcel vedieť viac? No, teda, napríklad minule dávali taký film, že… A literatúru mi nenadiktujete? Aké sú tie „kľúčové slová“? Že tam je cez internet zadarmo prístup k svetovým odborným časopisom? Aha, ale to len po anglicky, že. A to si musím do Univerzitnej knižnice vybavovať preukaz?

O chvíľu sa to zasa začne. Nový semester. Prídu oba druhy. Držte nám palce, nech je tých prvých viac.