Kurt Elling: Peter Lipa je slovenský Joe Cocker

gav | 14.06.2017 07:00
Kurt Elling Foto: ,
Do Bratislavy počas One Day Jazz Festivalu príde aj držiteľ Grammy Kurt Elling.
Že sú časy veľkých džezových spevákov už dávno preč? Práve naopak. Divákov jarnej edície One Day Jazz Festivalu o tom plánuje presvedčiť súčasná tvár džezu a držiteľ Grammy Kurt Elling.

Že sú časy veľkých džezových spevákov už dávno preč? Práve naopak. Divákov jarnej edície One Day Jazz Festivalu o tom plánuje presvedčiť súčasná tvár džezu a držiteľ Grammy Kurt Elling. Závan elegancie a šarmu starej školy budú môcť návštevníci festivalu pocítiť 14. júna na nádvorí Bratislavského hradu. Kurt Elling sa počas špeciálneho otváracieho koncertu predstaví na pódiu spoločne s Ivou Bittovou a Petrom Lipom.

Cesta Kurta Ellinga k hudbe viedla naozaj rôznymi uličkami. V mladom veku sa s ňou zoznámil aj vďaka otcovi – kapelníkovi v luteránskom kostole, no ešte predtým si urobil krátku zastávku pri štúdiu filozofie na chicagskej univerzite. Práve tam prišiel zlom a rozhodnutie venovať sa výlučne hudbe. Do značnej miery k tomu prispelo aj pravidelné nočné posedávanie s džezovými hudobníkmi. Ako pred pár rokmi priznal pre britský Guardian, „je ťažké čítať Heideggera, no obzvlášť náročné je čítať ho v polospánku“.

Počas One Day Jazz Festivalu zaznie v podaní Ellinga, Ivy Bittovej a Petra Lipu špeciálna verzia skladby Boba Marleyho Redemption song. „Je to krásna pieseň o slobode. Skvelý zážitok umocní to, že ju aranžuje Ľubica Čekovská a zaznie v sprievode Slovenskej filharmónie pod dirigentskou taktovkou Oskara Rózsu. Táto skladba je dokonalým symbolom myšlienky festivalu, ktorý organizujeme v mene humanizmu a tolerancie,“ tvrdí organizátor festivalu Martin Valihora.

Koncertu sa už nevie dočkať ani Peter Lipa. „Je to pre mňa iný zážitok, nebudem len v úlohe diváka alebo organizátora. Kurt Elling je absolútna jednotka, najlepší svetový džezový vokál. Je to pre mňa veľká česť a záväzok spievať s ním,“ priblížil slovenský džezmen, ktorý dúfa, že si na pódiu užije aj trochu improvizácie. Ani pre Ellinga však Lipa nie je niekto celkom neznámy: „Na Petra Lipu si veľmi dobre pamätám. On je niečo ako slovenská odpoveď na Joea Cockera, nie? Obávam sa, že o Ive Bittovej veľa neviem, ale rád sa s ňou spoznám.“

Festivalový program doplnia aj ďalšie zvučné mená ako Eric Harland či Kurt Rosenwinkel. Nebude chýbať ani arménsko-taliansko-slovenské trio Vardan Ovsepian, Daniel Camarda, Martin Valihora či slovenský muzikant Matúš Jakabčic so svojím CZ-SK Big bandom. Festival sa po bratislavskej časti presúva aj do Žiliny (16. júna), Banskej Štiavnice (17. júna) a Košíc (18. júna).

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ