Hviezdne noci s Frigom aj ugandským Hollywoodom

Vladimíra Gahérová | 17.08.2017 09:00
Hviezdne nebo nado mnou a jedinečný kultúrny zážitok vo mne. Aj Immanuel Kant by určite súhlasil s jemnou obmenou svojho slávneho citátu, ak by navštívil festival Hviezdne noci. Tretí ročník multižánrového podujatia, v ktorom sa spája lokálpatriotizmus a nadšenie organizátorov so snahou prinášať návštevníkom kvalitný a neopozeraný program, sa vo štvrtok začína v Bytči. Počas štyroch dní ponúkne pestrú zmes filmov, hudby či prednášok.
Festival Hviezdne noci uvedie sériu filmov... Foto: United Artist
Frigo na mašine Buster Keaton Festival Hviezdne noci uvedie sériu filmov Bustera Keatona. Jedným z nich bude aj Frigo na mašine (na snímke).

„Prvý ročník bol viac-menej filmový, no od druhého ročníka už ide o veľký experiment. Festival Hviezdne noci je dnes multižánrovým podujatím, no špecifikum spočíva v tom, že ho z veľkej miery definuje spätosť s miestnou komunitou a mestom Bytča,“ tvrdí riaditeľ festivalu Peter Gärtner. Keď začínali, pomáhalo celé mesto, mama Petra Gärtnera dokonca ušila plachty, na ktorých sa premietali filmy. Inak to nie je ani teraz. Do práce sú začlenení rodinní príslušníci organizátorov, ruku k dielu prikladajú aj miestni podnikatelia a remeselníci, ktorí prispievajú materiálom či stravou. Podľa Gärtnera spoluprácou na festivale ožíva celé mesto: „Všetky granty a finančné prostriedky investujeme do programu, čo okrem nás nerobí asi žiaden festival. Zvyšok vrátane produkcie robíme takpovediac na kolene a práve to dodáva Hviezdnym nociam komunitný rozmer. Ľudia síce nie sú honorovaní, no tešia sa z toho, že pomáhajú mestu. Festivalu to dodáva ohromnú energiu.“

Predtým, ako Peter Gärtner založil festival Hviezdne noci, žil istý čas v zahraničí. Keď videl, ako tam fungujú projekty vo verejnom priestore, povedal si, že by chcel niečo podobné priniesť aj domov. „Chýbalo mi, že verejný priestor nevyužívame tak slobodne ako trebárs na Západe, aj preto som sa rozhodol robiť tento festival. Podobných kultúrnych iniciatív je v súčasnosti na Slovensku množstvo. Povedal by som, že malé festivaly, ktoré sa snažia mestá podporiť ekonomicky aj ideovo, u nás zažívajú renesanciu. Zámer nie je robiť koncerty, kde by sa ľudia opíjali, ale ukázať, ako možno využiť mestský potenciál,“ myslí si Gärtner, ktorý návštevníkom festivalu predstavuje svoje rodisko aj prostredníctvom špeciálnych prechádzok.

„Som scenárista, moje prednášky preto majú skôr beletrizovanú podobu. Vždy sa snažím ponúknuť aj príbehy, ktoré sa viažu k jednotlivým miestam. V Bytči napríklad máme aj vlastný manderlák. Podľa vzoru toho bratislavského ľudia tak nazvali prvú výškovú budovu v meste. Okrem iného sú tu zaujímavé technické stavby, napríklad Vážska kaskáda vedúca ponad mesto či historické stavby ako renesančný zámok z čias palatína Juraja Turza. Moja prehliadka je prierezom 20. storočia, kombináciou orálnej histórie a trošku aj stand-up šou,“ hovorí Gärtner.

Gro festivalu však aj tento rok spočíva najmä v starostlivo zostavenej dramaturgii. Jedným z bodov programu sú aj filmy amerického komika a režiséra Bustera Keatona. „My sme takým jeho ambasádarom na Slovensku. Aj keď doteraz žije v tieni slávnejšieho Charlieho Chaplina, myslím, že v ranej nemej groteske bol od neho minimálne o tri triedy lepší. Bol talentovanejší a technicky zdatnejší. Keď dnes vidíte jeho filmy, musíte žasnúť nad tým, ako také niečo pred sto rokmi vôbec dokázal natočiť. Vždy ma trochu škrelo, že ľudia jeho tvorbu nepoznajú, no súvisí to aj s tým, že Chaplin tvoril aj v čase zvukového filmu, ľudia ho vnímajú ako popkultúrnu ikonu. Buster Keaton zomrel chudobný a rozvedený, no jeho tvorba pre mňa predstavuje jeden z vrcholov kinematografie,“ dodal Gärtner.

Ďalšou zaujímavosťou festivalu budú filmy z produkcie ugandskej verzie Hollywoodu – Wakaliwoodu. Ide o tzv. béčkové snímky, ktoré sa inšpirujú americkými akčnými filmami a do ktorých sa Peter Gärtner zamiloval. „To je naša filozofia. Na čo sa zvyčajne ľudia pozerajú pomedzi prsty, my dávame do programu. Nechceme robiť snobský program z prevarených umeleckých filmov, ktoré máte na každom druhom festivale,“ vraví Gärtner, ktorý sa Wakaliwood snažil kontaktovať asi pol roka, „je to vlastne slum. Žijú tam chudobní ľudia, ktorí dokážu za dvesto amerických dolárov nakrútiť celovečerný film. Súhlasili už po jednom telefonáte, dokonca za to nič nechceli. Navyše nám v Ugande nakrútili k festivalu aj vtipné video. Ich láskavosť a nezištnosť ma nesmierne dojali. Pre mňa to bol predčasný vrchol festivalu.“

Hviezdne noci si takisto posvietia na slovenskú folklórnu klasiku, okrem iného aj na dokument Karola Plicku Zem spieva, ktorý bude hudobne sprevádzať skupina Ľudové mladistvá. Sekcia írskych filmov zase ponúkne oscarového Tichého muža režiséra Johna Forda či animované filmy Tomma Moora Brendan a tajomstvo Kellsov či Pieseň mora.

Súčasťou programu budú aj koncerty kapiel a interpretov ako Katarína Máliková, Stroon, The Ills, Longital či Bulp. Čerešničkou na torte však bude obnovený projekt producenta a moderátora Pavla Hubináka Veneer. Gärtner bol podľa svojich slov v správnom čase na správnom mieste: „Mali sme pracovné stretnutie, kde sa mimochodom spomenuli Hviezdne noci, a Hubinák mimochodom spomenul, že by rád oživil Veneer. Našli znovu speváčku, začali skúšať a majú nacvičených aj veľa nových pesničiek. Veneer je kapela, ktorú som počúval už ako mladý chalan a mať ju na vlastnom festivale je pre mňa splnený sen.“

Nie je to však len riaditeľ festivalu, ktorý sa teší z prizvaných mien. Priaznivé reakcie pravidelne dostávajú aj od kapiel, ktoré tam účinkujú. Minulý rok sa o Hviezdnych nociach nadšene vyjadroval aj Braňo Bezák z kapely Saténové ruky, ktorý tento rok všetkých posielal do Bytče. „Dúfam, že to ľudia nezobrali doslova a príde iba polovica. Všetkých by sme nezvládli,“ vtipkuje Gärtner, „možno je to práve atmosférou, nadšením, ktoré vidno na dobrovoľníkoch. Vnímame to ako návštevu, ktorá príde k nám domov a chceme, aby sa cítila dobre. Nie sme profesionálny festival, no o to viac sa ľudia radujú z toho, keď sem príde nejaká väčšia kapela. Aj preto sa tu možno skupinám hrá tak dobre.“

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ