Grand Prix Slovak Press Photo získal Andrej Belovežčík

kul | 04.09.2017 17:59
Praha 2017 – Staromestské námestie. Fotografia... Foto:
Praha 2017 – Staromestské námestie. Fotografia Andreja Belovežčíka, ktorá získala Grand Prix na Slovak Press Photo 2017.
Novinárska fotografická súťaž Slovak Press Photo 2017 pozná prvého víťaza. Držiteľom Grand Prix sa stal Andrej Belovežčík a jeho snímka z pražského Staromestského námestia. Víťazov v ďalších kategóriach vyhlásia organizátori v polovici októbra.

„Porota sa rozhodla udeliť hlavnú cenu súťaže Grand Prix fotografii Praha 2017 – Staromestské námestie od voľného fotografa Andreja Belovežčíka. Fotografia porotu zaujala okrem nesporných fotografických kvalít aj svojím pozitívnym nábojom. V čase, keď námestia hlavných miest upútavajú na seba pozornosť predovšetkým teroristickými útokmi vyvolávajúcimi strach, obavy z ľudskej prítomnosti či politickými protestmi, čo prináša pocit zúfalstva a nešťastia, ešte stále tu môžu byť miesta, kde sa ľudia stretnú, aby sa zabavili, vyjadrili radosť zo života a pocit šťastia a spolupatričnosti. Veríme, že sa táto fotografia stane nielen zachytením momentu minulého, ale bude aj posolstvom a povzbudením do budúcnosti,“ uviedli organizátori.

Fotografie prihlásené do 6. ročníka Slovak Press Photo hodnotila päťčlenná medzinárodná porota. Jej predsedníčkou je americká fotografka Nina Berman a ďalšími členmi sú Jana Hojstričová (SR), Jindřich Štreit (ČR), Bénédicte Kurzen (FR) a Roman Vondrouš (ČR).

Do Slovak Press Photo sa tento rok prihlásilo celkovo 185 fotografov a organizátori registrovali doposiaľ najvyšší počet prác v histórii súťaže – 2 055 fotografií. „Porota hodnotila samostatné fotografie a série fotografií v 10 súťažných kategóriách: Aktualita, Reportáž, Každodenný život, Portrét, Šport, Príroda, Svet umenia, Mladí fotografi do 25 rokov a študenti (medzinárodná kategória), Stredoeurópska fotografia (medzinárodná kategória) a Grant Bratislavy,“ uviedli organizátori.

Víťazov v jednotlivých kategóriách vyhlásia na slávnostnom odovzdávaní cien a vernisáži výstavy Slovak Press Photo 19. októbra.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ