Rex sa adaptoval v bratislavských uliciach

Pravda, Roberta Tóthová | 09.09.2017 09:00
Rex Foto:
Premiéru seriálu Rex si vo štvrtok večer pozrelo 553 tisíc divákov.
Televízia Markíza stavila na rokmi overený rakúsko-nemecký kriminálny seriál z 90. rokov Komisár Rex, ktorý ani po niekoľkonásobnom reprízovaní nestratil na Slovensku svojich divákov, a rozhodla sa formát aplikovať na tuzemské prostredie.

Príbeh policajného vyšetrovateľa Richarda Majera a jeho bystrého vlčiaka Rexa sa odohráva v súčasnej Bratislave, fanúšikom Komisára Rexa sa teda núka slovenská verzia s príznačným názvom Rex, ktorej prvý diel mal premiéru vo štvrtok večer a pozrelo si ho 553 tisíc divákov.

Réžiu 13 epizód, ktorých minutáž presahuje hodinu, si rozdelili Peter Bebjak a Róbert Šveda. Prvý diel Smrť s výhľadom je vernou adaptáciou pilotnej časti Konečná stanica Viedeň pôvodného Komisára Rexa. Režíroval ju Peter Bebjak (Čiara, Marhuľový ostrov), ktorý má na kriminálku v slovenskom a českom televíznom priestore „patent“. Zručnú prácu s temným žánrom predviedol napríklad v sérii Odsúdené, Mesto tieňov či ako jeden z režisérov úspešného českého seriálu na motívy reálnych kriminálnych prípadov Prípady 1. oddelenia, ktorý zaujal najmä vysokou mierou autenticity, s akou približuje priebeh vyšetrovania vrážd v čerstvo postkomunistic­kej Prahe.

Rex stavia predovšetkým na klasických naháňačkách a vypočúvaní. V prvom diele hneď v úvode vybuchne v luxusnej strešnej reštaurácii s výhľadom na okukané dominanty hlavného mesta bomba, obeťami sú hneď dvaja bratislavskí podnikatelia a motív tejto „verejnej popravy“ je hlavolamom pre komisára a jeho partnerov. Emocionálnym ťažiskom seriálu je rozvíjajúci sa vzťah Majera a jeho štvornohého priateľa, ktorého po tom, čo mu počas policajného zásahu umrie pán, zachráni pred utratením. Majer sa vykašle na predpisy a psa prichýli.

Hrdinovia sú exponovaní civilne, okrajovo sa čo-to dozvieme o pozadí hlavného hrdinu a šikovne nahodené vzťahy kolegov osviežujú inak štandardne vyskladanú vyšetrovačku odľahčenú sentimentálnymi a humornými vsuvkami. Na diváka pôsobí obdobne ako pôvodný seriál, kde bol hlavným dramatickým ťažiskom vzťah komisára viedenskej polície Mosera a jeho nenahraditeľného psieho kolegu Rexa, z ktorých sa postupne stáva nerozlučná dvojica.

Juraj Bača sa na rolu humanistického policajného vyšetrovateľa hodí prekvapivo dobre a je viac ako pravdepodobné, že morálne zorientovaný Majer si získa sympatie divákov obdobne ako modrooký Moser v rakúskej verzii. Bačovi v seriáli sekunduje viacero skúsených slovenských hercov, v kancelárii ho dopĺňajú Lukáš Latinák a Gregor Hološka a svoj obľúbený fast food si chodí kupovať do stánku neďaleko podchodu na Trnavskom mýte k Františkovi Kovárovi.

Rex je ležérna, oddychová kriminálka a podľa peoplemetrov je tento model pre televízneho diváka stále atraktívny. Výčitka, že Markíza namiesto tvorby pôvodného seriálu siahla po „klasike“, je aj napriek komerčnému ťahu na bránu na mieste, totiž slovenskú seriálovú tvorbu tým nijako neobohatila. Aj u nás sú, podľa vzoru zahraničnej produkcie, čoraz častejšie podporované nápadité koncepty, napríklad historická detektívka 1890, ktorá mala okrem invenčného námetu aj pomerne veľkolepú výpravu, či napríklad český retro seriál Bohéma o vzostupoch a pádoch slávnych barrandovských štúdií. Naša televízna tvorba je však stále zacyklená v rovnakých žánroch a seriál Rex je z tohto hľadiska spiatočnícky.

Bude však zaujímavé sledovať, či tvorcovia obsiahnu aktuálnu realitu a dostanú do zábavného akčného príbehu aj menej zidealizovaný odkaz na spoločnosť tu a teraz. Prvý diel o tom zatiaľ úplne nepresvedčil, ba práve naopak, hneď v úvode sa snaží „ospravedlniť“ nelogickosť verejnej vraždy za bieleho dňa replikou „takéto to tu nebolo ani v temných deväťdesiatkach“. Akoby si sami tvorcovia neboli úplne istí, či viac ako dvadsaťročný príbeh zasadený do súčasnosti nevyznie smiešne. Čo tam po tom, fanúšikom pôvodného Rexa tiež neprekáža jeho zjednodušená logika, od seriálu, kde je hlavným hrdinom pes, prirodzene očakávajú predovšetkým emócie a s tými, pomerne sympaticky, manipuluje aj slovenská verzia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ