Drámu Nina uvedú na festivale vo Varšave

SITA | 13.10.2017 07:00
Robert Roth Foto:
Herec Robert Roth si vo filme Nina zahral otca a manžela, ktorého rodina sa pomaly rozpadáva.
Slovensko-českú drámu Nina (2017) od režiséra Juraja Lehotského uvedú počas 33.ročníka Medzinárodného filmového festivalu vo Varšave, ktorý sa bude konať od piatka 13. do nedele 22. októbra.

Snímka bude mať počas podujatia poľskú premiéru a záujemcovia si ju budú môcť pozrieť už v prvý festivalový deň. Organizátori podujatia Ninu predstavia v rámci sekcie Objavy, ktorá prezentuje filmy s úspechmi z významných festivalov zaoberajúce sa súčasnými témami.

Film o dvanásťročnom dievčati, ktorého rodičia sa rozvádzajú, mal svetovú premiéru počas Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch a okrem Poľska ho uvedú aj v ďalších krajinách. „Veľký záujem festivalov o Ninu je pre nás nesmiernou cťou a veľmi sa tešíme, že sa aj touto formou film dostáva k divákom po celom svete. Okrem poľskej premiéry vo Varšave a tiež jesennej juhoamerickej a zároveň brazílskej premiéry na festivale v Sao Paole nás čakajú ďalšie festivaly na rôznych kontinentoch,“ vyjadrila sa producentka Katarína Tomková.

„Verím, že by bolo veľmi užitočné, aby film videli ľudia nielen na Slovensku, ale aj v zahraničných kinách. Považujem za dôležité otvoriť túto tému, a dúfam, že vďaka nášmu novému filmu dokážeme pomôcť aspoň jednému ‚stratenému‘ dieťaťu, možno s podobným osudom ako naša filmová Nina,“ uviedol Juraj Lehotský.

Snímka rozpovedá príbeh dvanásťročnej Niny, ktorej rodičia sa rozvádzajú a svet, ktorý doteraz poznala, sa jej rozpadá pred očami. Otec a mama tvrdia, že chcú pre ňu len to najlepšie, no akoby mysleli len na seba. Nina im nerozumie, cíti sa opustená a oklamaná. Jedinou istotou v jej svete je plávanie, ktoré jej dáva pocit pokoja a opory a nahrádza všetko, čo jej doma chýba. Keď je však ohrozená jej účasť na plaveckých pretekoch, rozhodne sa pre radikálny krok.

V titulnej úlohe sa predstavila Bibiana Nováková, jej rodičov stvárnili Robert Roth a Petra Fornayová. Nina mala slovenskú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik, ktorý sa konal v septembri v Piešťanoch.