Ars Poetica: Keď poézia povznáša, ale aj rozosmieva

Vladimíra Gahérová | 18.11.2017 09:00
Vraví sa, že poézia sa dá nájsť aj na tých najneočakávanejších miestach, kto však nechce bezmocne čakať na kopnutie múzou či náhodné precitnutie, pokojne ju môže vyhľadať aj zámerne. Jednou z možností, ako sa stretnúť s koncentrovaným výberom toho najlepšieho zo svetovej a z domácej tvorby, dokonca zadarmo, je aj medzinárodný festival poézie Ars Poetica 2017, ktorý sa od štvrtka koná v Bratislave. Až do piatka 24. novembra predstaví na rôznych miestach hlavného mesta popredných básnikov v spojení s originálnym „vídžejingom“, recitáciu pôvodných prekladov, koncerty, tanečné predstavenia, workshopy, ale aj špeciálny filmový program.
Hlavným hosťom sobotňajšieho večera festivalu... Foto: Judith Kinitz
Ars Poetica Nora Gomringer Hlavným hosťom sobotňajšieho večera festivalu Ars Poetica bude nemecká performerka Nora Gomringer.

Pätnásty ročník festivalu Ars Poetica v sobotu graduje tretím multimediálnym večerom. Od 18. hodiny sa návštevníkom festivalu v priestoroch SNG Café Berlinka predstavia poprední predstavitelia európskej poézie ako talianska poetka Laura Accerboni, Francúz Julien Delmaire, Semier Insayif z Rakúska či belgická autorka Lies Van Gasse. Slovensko budú reprezentovať Eva Luka a Michal Habaj, ktorého eponymná zbierka získala v roku 2013 aj cenu Kniha roka denníka Pravda. Tvorbu týchto autorov v prednese Lucie Hurajovej a Ivana Šándora posunú do multimediálnej roviny živé „vídžejské“ sety Zdena Hlinku.

Hlavnou hviezdou večera bude nemecká formácia PENG!, ktorú tvorí Nora Gomringer a Philipp Scholz. Ako za festival Ars Poetica pripomenula Martina Straková, performancie Nory Gomringer patria medzi najväčšie fenomény súčasnej nemeckej a európskej scény: „Nora Gomringer je nesmierne vtipná. Niekedy vie byť aj veľmi ironická, priam sarkastická, ale dokáže to podať trefne a citlivo. Zaujímavý je jej celkový prejav. Je to šoumenka a vždy si pozýva na spoluprácu nejakého hudobníka. Tentoraz to bude bubeník Philipp Scholz.“ Nemecká autorka si stihla vybudovať rozpoznateľný rukopis, pričom vo svojich performanciách nevyužíva len komunikáciu prednesu a hudby, ale aj slova a pohybov vlastného tela. Inšpiráciu pri tvorbe prijíma z rôznych strán. „Veľmi ma ovplyvňuje to, čo som v živote prečítala. Som klasický statočný humanista,“ vyhlásila o sebe v rozhovore pre nemecký denník Die Welt.

Ako aj počas predchádzajúcich večerov festivalu, ani v sobotu nebude chýbať hudobný program. Postará sa oň česko-slovenský projekt Nitky & Zuzana Homolová, ktorý predstaví zhudobnené básne francúzskej poetky Suzanne Renaud v preklade Alice Škochovej. Diváci si budú môcť vypočuť nahrávku Prší na habry – v poradí už tretí autorský projekt hudobníka z kapely Nitky Ondřeja Škocha, ktorý predstavuje zhudobnené básne tejto francúzskej poetky.

Festival bude v sobotu, ako aj v nasledujúcich dňoch pokračovať tvorivými dielňami v Univerzitnej knižnici v Bratislave a špeciálnou filmovou ponukou Ars Poetica Film v kine Lumière. Tá od 21. do 24. novembra ponúkne prehliadku zahraničných aj slovenských filmov ako Neruda (Pablo Larraín, 2016), Paterson (Jim Jarmusch, 2016), Káva a cigarety (Jim Jarmusch, 2003), Křižáček (Václav Kadrnka, 2017), Para nad riekou (Filip Remunda, Robert Kirchhoff, 2015) alebo pásmo filmov Juraja Štepku.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ