Panna zázračnica pripomenie spojenie Uhra a Tatarku

TASR | 06.03.2018 16:00
Panna zázračnica Foto:
Ladislav Mrkvička v snímke Panna zázračnica.
V marci uplynie 105 rokov od narodenia spisovateľa Dominika Tatarku a 25 rokov od úmrtia režiséra Štefana Uhra. Filmotéka bratislavského Kina Lumière pri tejto príležitosti uvedie snímku Panna zázračnica (1966), ktorú podľa rovnomennej Tatarkovej novely nakrútil Uher.

Projekcia sa uskutoční vo štvrtok 8. marca a bude spojená s diskusiou, na ktorej sa zúčastnia tvorcovia Albert Marenčin, Juraj Mojžiš, Ivan Ostrochovský a Martin Šulík.

Film Panna zázračnica zachytáva život mladej generácie umelcov, formujúcej sa uprostred vojny. Ústrednou postavou je mladé krásne dievča Anabella, ktoré sa zoznámi s celou skupinou priateľov, rozochvieva v nich túžby a stane sa predmetom ich predstáv. Umelci očarení jej „zázračnosťou“ však nevidia Anabellin smútok, ktorý vyústi v jej tragický koniec. Ide o jediný film, pri ktorého realizácii sa stretli Dominik Tatarka a Štefan Uher.

Začiatok projekcie je o 17.00 h. Jej súčasťou bude tiež premietanie dokumentu Príbeh Panny zázračnice (2018) od režiséra Ivana Ostrochovského, ktorý osvetľuje niektoré kľúčové aspekty vzniku Uhrovho filmu.