Mečiar dostal kolesá a chystá sa vyraziť na stredné školy

ts, kul | 16.04.2018 16:00
Mečiar Foto:
Autorkou dokumentu Mečiar je mladá režisérka Tereza Nvotová.
Stredné školy po celom Slovensku budú mať možnosť uvidieť dokument Mečiar (2017) Terezy Nvotovej vďaka platforme Mečiar na školách.

Pilotné premietanie bolo pre študentov z bratislavského gymnázia Juraja Hronca. Diskusia s Terezou Nvotovou, producentkou filmu Zuzanou Mistríkovou, študentskou líderkou z roku 1989, a občianskou aktivistkou Karolínou Farskou bola dlhá, živá a plodná.

Študentov zaujímajú paralely dejín s aktuálnou situáciou, spojitosť medzi kauzami súčasného politického establišmentu a politickým marazmom 90. rokov ich vyrušuje. Veľká časť mladej generácie si uvedomuje význam volebného práva, ktoré práve nadobudli či čoskoro nadobudnú, politicko-spoločenskú situáciu sleduje pozorne a prísne, no organizátori projektu Mečiar na školách sú presvedčení, že v regiónoch na východ od Bratislavy je situácia aj iná, osveta a hlbší vhľad do problému je preto v súčasnom stave nevyhnutný.

Autorský dokument Mečiar pripomína príbeh o založení samostatnej Slovenskej republiky, kontext bolestivej ekonomickej premeny, ktorou prechádzala v 90. rokoch, a to cez príbeh jej zakladajúcej osobnosti Vladimíra Mečiara.

Cieľom projektu je ďalej šíriť film na stredné školy po celom Slovensku, a to prednostne nekomerčnou cestou, ako materiál vhodný pre pedagógov, ktorí chcú v rámci predmetov, akými sú Náuka o spoločnosti, Dejepis či Masmediálna výchova prehlbovať občiansko-politické povedomie, otvoriť diskusiu a ukázať, ako naša minulosť ovplyvňuje súčasnosť. Užšiu skupinu škôl navštívi režisérka Tereza Nvotová či expert na problematiku osobne.

Dokument Mečiar sa stal zásadným príspevkom do verejnej diskusie. Svojou chronologickosťou a jednoduchou formou rozprávania je otvorený a zrozumiteľný širokému a mladému publiku, ktoré sa potrebuje zoznámiť s historickým kontextom filmu. Dokument Mečiar je nadčasovým a univerzálnym príbehom o tom, že demokracia v krajine neexistuje bez „práce“, udrží a rozvíja sa len ak sa jej politickí lídri, ale aj občania budú správať zodpovedne, slušne a morálne.

Dokument Terezy Nvotovej mal pozitívne recenzie na Slovensku aj v Česku. Stal sa prvým slovenským filmom, ktorý otváral významný festival dokumentárnych filmov MFDF Ji.hlava. Koprodukovala ho HBO Europe, vďaka ktorej sa film dostane do viacerých európskych regiónov.

Táto iniciatíva vychádza z dôležitej potreby šírenia demokratických princípov a poznania, že dokumentárny film môže verejnú debatu inovatívne glosovať a kultivovať. Film Mečiar ako študijný materiál preto stredným školám ponúkame bezplatne. Partneri projektu Mečiar na školách budú pokrývať školám náklady spojené s ich zapojením do projektu.

Projekt prináša produkčná spoločnosť PubRes v spolupráci s platformou alternatívnej distribúcie a mediálneho vzdelávania Dokument na kolesách zameranou na šírenie autorského dokumentárneho filmu, prehlbovanie kritického myslenia a schopnosti analyzovať filmový obraz.

Školy môžu autorov projektu kontaktovať cez e-mail: dokumentnakole­sach.com alebo vyplniť formulár tu: dokumentnakole­sach.com/kontak­t/