Cannes spoznáva porotcov. Vezme na milosť von Triera?

ČTK | 18.04.2018 14:00
Lars von Trier Foto: ,
Lars von Trier bol z Cannes vykázaný potom, čo v roku 2011 na tlačovej konferencii vtipkoval o tom, že je nacista.
V porote filmového festivalu v Cannes zasadnú okrem iného americká herečka Kristen Stewartová, francúzska herečka Léa Seydouxová, kanadský režisér Denis Villeneuve a jeho francúzsky kolega Robert Guédiguian. V stredu to oznámili organizátori prestížnej prehliadky, ktorá sa bude vo francúzskom letovisku konať od 8. do 19. mája.

Už skôr vedenie festivalu oznámilo, že predsedníčkou poroty bude austrálska herečka Cate Blanchettová. Porota bude zložená z piatich žien a štyroch mužov.

Riaditeľ festivalu Thierry Frémaux v utorok v rozhovore s rozhlasovou stanicou Europe 1 naznačil, že do Cannes by sa mohol vrátiť Lars von Trier. Dánsky filmár bol z prehliadky vykázaný potom, čo v roku 2011 na tlačovej konferencii vtipkoval o tom, že je nacista. O tom, či sa v Cannes bude premietať jeho nový triler The House That Jack Built, sa podľa Fremauxa rozhodne v najbližších dňoch.

V snímke kontroverzného režiséra hrá Matt Dillon sériového vraha. Časopis The Hollywood Reporter napísal, že vo filme sú extrémne brutálne a násilné scény, podobné tým v kritizovanej snímke Antikrist z roku 2009.

V boji o hlavnú cenu Zlatú palmu sa na tohtoročnom 71. medzinárodnom festivale stretnú filmy známych režisérov, ako sú Francúz Jean-Luc Godard, Talian Matteo Garrone alebo Američan Spike Lee.