Pavol Strauss: Človek pre nikoho 1989

Pravda | 30.04.2018 05:00
Pavol Strauss (1912-1994) bol tiež filozof, prozaik, esejista a prekladateľ, účastník Slovenského národného povstania.
Pavol Strauss: Človek pre nikoho 1989

Autobiografia významného slovenského lekára, napísaná v roku 1989, ktorej prvé vydanie privítal Milan Rúfus týmito slovami: „…slovenská literatúra neoplýva prebytkom takýchto pamätí. Hoci práve takéto pamäti pomáhajú vytvárať kultúrne milieu a udržiavať jeho kontinuitu. Bez takejto kontinuity sa každý literárny debutant cíti ako prvý človek na svete.Je teda dobre, že rukopis konečne dostal podobu vytlačenej knihy. Je to satisfakciou nielen pre jej už mŕtveho autora, ale aj pre nás, ešte živých.“

Pavol Strauss (1912–1994) bol tiež filozof, prozaik, esejista a prekladateľ, účastník Slovenského národného povstania. Počas druhej svetovej vojny bol prenasledovaný kvôli svojmu židovskému pôvodu. Zázrakom unikol deportácii do koncentračného tábora. Po vojne konvertoval na katolícku vieru.

Do literatúry vstúpil v 30. rokoch 20. storočia ešte ako študent po nemecky napísanými zbierkami veršov.V 50. rokoch ho politicky prenasledovali, obmedzene publikoval v zahraničí. S ďalšími dielami sa prihlásil až po novembri 1989. Posmrtne mu vyšli knihy reflexívnych básní a esejí Torzo ticha, esejí Život je len jeden a autobiografických návratov do minulosti Človek pre nikoho.

Dielo vychádza samostatne z druhom vydaní ako druhý titul edície Výber z diela Pavla Straussa.

G-Ateliér

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ