Adele – ako si dievča od vedľa podmanilo svet

Vladimíra Gahérová, Pravda | 12.05.2018 06:00
Rok 2013: Speváčka Adele Foto: ,
Speváčka Adele so soškou Oscara za skladbu "Skyfall" k rovnomennej bondovke.
S pár kilami navyše sa vždy cítila spokojná, nikdy sa neznepokojovala ani prešľapmi, ktoré k človeku patria, aj keď je súčasťou mediálnej mašinérie, a do šoubiznisu tak priviala to, čo mu často chýba – prirodzenosť. Britská speváčka Adele 5. mája oslávila 30 rokov.

Adele si k tridsiatke dopriala veľkolepú tematickú oslavu, pri ktorej sa inšpirovala obľúbeným filmom Titanic. Niekomu sa to môže zdať priveľa, no speváčka si trochu megalomanstva predsa len môže dovoliť. Najmä ak sa počas pomerne krátkej kariéry dokázala vypracovať na jednu z najúspešnejších popových interpretiek. Adele má na konte 15 cien Grammy, deväť Brit Awards, osem ocenení Billboard Music Awards, Oscara, ale aj Zlatý glóbus. Za svoj úspech nepochybne vďačí talentu a výraznému hlasu, veľkú úlohu však zohrávajú aj celkom obyčajné sympatie, ktoré rodáčka z Tottenhamu v ľuďoch dokáže vyvolať.

Adele Laurie Blue Adkins vyrastala bez otca, ktorý jej matku opustil, keď mala dva roky. Matka skoro spozorovala nadanie, ktoré sa v jej dcére ukrýva, a Adele tak namiesto klasickej strednej školy zapísala na BRIT School for Performing Arts & Technology. Štúdium na umeleckej škole, ktorú okrem iných navštevovala aj speváčka Amy Winehouse, bolo dôležitým odrazovým mostíkom v jej kariére. Už počas neho zverejnila na svojom profile na MySpace pár skladieb, ktorých kvalitu si všimli aj zástupcovia vydavateľstva XL recordings.

Rok 2008: Speváčka Adele na fotografii z New...
Rok 2009: Speváčka Adele na koncerte VH1 Divas.
+10Rok 2011: Speváčka Adele na MTV Video Music...

Nasledoval podpis zmluvy a v roku 2008 aj debutový album s názvom 19. Išlo o vek, v ktorom album nahrala (nie vydala). V tejto tradícii Adele pokračovala aj neskôr. Nahrávka s hitom Chasing Pavements mala úspech, no zlom prišiel, keď speváčka vystúpila v šou Saturday Night Live. Adele sa okamžite stala miláčikom publika, čo sa odrazilo aj na dopyte po jej druhom albume 21 (2011) – dodnes sa predalo vyše 31 miliónov kópií. Skladby ako Rolling in The Deep či Someone Like You hrali všade a speváčka priznala, že ju enormný záujem priam vydesil. Potrebovala si oddýchnuť a celkovej situácii nepomáhali ani problémy s hlasivkami, pre ktoré musela podstúpiť pre speváka pomerne riskantnú laserovú operáciu.

Prišla štvorročná prestávka, počas ktorej sa jej a priateľovi Simonovi Koneckému narodil syn Angelo. Speváčka sa snažila chrániť svoje súkromie, aktívna nebola ani sociálnych sieťach. Výnimkou bol tajomný príspevok na Twitteri, ktorým ohlasovala tretí album – 25. Vyšiel v roku 2015 a ošiaľ menom Adele bol späť. Emotívnu reč predniesla na odovzdávaní cien Grammy v roku 2017, odkiaľ si odniesla päť sošiek vrátane ceny za album roka, nahrávku a skladbu roka (singel Hello). "Počas tehotenstva a toho, ako som sa stala matkou, som akoby sčasti stratila samu seba. Tápala som a stále trochu tápam. Je to naozaj ťažké. Ale z dnešného ocenenia mám pocit, akoby sa kruh uzavrel a zase som sa našla,“ priznala počas galavečera. Zároveň však všetok svoj obdiv venovala Beyoncé a jej albumu Lemonade.

Práve s Grammy sa spája aj niekoľko nepríjemných situácií, ktoré Adele postretli. Kým raz ju potrápili technické problémy, minulý rok zase žiadala pre zlý začiatok znova opakovať pieseň pre zosnulého Georgea Michaela. Je to práve roztomilá nepredvídateľnosť ženy s mierne nevyberaným slovníkom, ktorá dokazuje, že aj pod dokonalým imidžom popovej divy sa stále ukrýva dievča s gitarou a nedbalým účesom. Dievča, ktoré si namiesto posilňovne radšej vyjde s priateľmi do reštaurácie a je to preň absolútne v poriadku. Kedy vyjde ďalší album, je zatiaľ otázne. Minulý rok musela Adele kvôli poškodeným hlasivkám zrušiť niekoľko koncertov. Ako pri narodeninovom blahoželaní na Twitteri napísala komička Ellen DeGeneres, pevne dúfa, že jej nasledujúci album sa nebude volať 32.

3-krát Adele

  • Oscara získala za pieseň Skyfall k rovnomennej bondovke z roku 2012.
  • Nikdy nechcela hrať na festivaloch. V roku 2016 nakoniec vystúpila na Glastonbury.
  • Adele vraj vôbec nečíta knihy. Poslednú prečítala, keď mala šesť rokov.