Televízne tipy Pravdy: Bohém v koži diplomata Masaryk aj drsní chuligáni z Glasgowa

Jana Kollárová, Pravda | 26.10.2018 16:00
Masaryk Foto:
Karel Roden ako Jan Masaryk a Eva herzigová ako jeho priateľka Madla.
Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 25. do 31. októbra. Televízne tipy pre vás vybrala Jana Kollárová, redaktorka Magazínu Pravdy.

Piatok: 26. 10.

Chuligáni, Dvojka, 23:05
Glasgow, začiatok sedemdesiatych rokov. Katolícky chlapec John McGill (Conor McCarron) je nadaný žiak, ktorý sníva o štúdiu na univerzite, pochádza však z chudobných pomerov. Pod vplyvom spoločenských predsudkov, súvisiacich so sociálnym postavením jeho rodiny, sa pridá k pochybnej partii a jeho nádejná budúcnosť sa začne uberať celkom iným smerom. Režisér Peter Mullan sa venuje silnej téme bez zbytočného pátosu a prikrášľovania. Keď je škola nekompromisná, krivdy spoľahlivo vylieči partia.

Nedeľa: 28. 10.

Moja večera s Hervém, HBO, 20:00
Televízny film režiséra a scenáristu Sachu Gervasiho rozpráva príbeh o nezvyčajnom priateľstve, ktoré sa zrodí počas jednej divokej noci v Los Angeles medzi živoriacim novinárom Dannym Tatom (Jamie Dornan) a hercom Hervém Villechaizom (Peter Dinklage), najslávnejším ozbrojeným trpaslíkom na svete. Následky tohto stretnutia obom mužom navždy zmenia život. Peter Dinklage a Sacha Gervasi strávili niekoľko rokov písaním príbehu o posledných dňoch herca Hervého Villechaiza. Herec francúzskeho pôvodu sa preslávil v roku 1974, keď získal rolu v bondovke s Rogerom Moorom Muž so zlatou zbraňou (The Man with the Golden Gun) a neskôr v televíznej šou Fantasy Island. Herec sa v roku 1993 zastrelil.

Masaryk, Jednotka, 22:00
Prežil život bohéma, miloval ženy, hudbu, veľká gestá i veľké zápasy. V jeho srdci a duši bojovala nespútanosť extravagantného umelca s morálkou a povinnosťou úradníka a diplomata. Smrť Jana Masaryka je dodnes zahalená tajomstvom. Mnohé tajomstvá sa však skrývali aj v jeho živote. Dramatický príbeh, venovaný osudom diplomata a neskoršieho československého ministra zahraničných vecí Jana Masaryka, sa vracia do obdobia tesne pred druhou svetovou vojnou. Vtedajší veľvyslanec v Londýne sa zrazu stratil z verejného života, prerušil kontakt s politickými kolegami i s priateľmi. Čo sa s ním dialo v období niekoľkomesačného zmiznutia, kdesi v Amerike? I keď Jana Masaryka vníma verejnosť predovšetkým v súvislosti s jeho dodnes neobjasnenou záhadnou smrťou, film, ktorý podľa scenára Alexa Königsmarka a Petra Kolečka nakrútil režisér Július Ševčík, sa vracia k inému, nemenej dramatickému obdobiu Masarykovho života. V tridsiatych rokoch vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, ktorú strávil najmä vo Veľkej Británii. Brilantný rečník, zábavný spoločník a milovník života mal však aj svoju temnú stránku. Postupne sa pred nami odkrýva príbeh muža, dlhodobo deptaného záväzkami a očakávaním okolia, muža, ktorý nikdy nemohol vystúpiť z tieňa svojho otca.

Sobota: 27. 10.

Mŕtvy muž prichádza, Jednotka, 22:25
Rádová sestra Helen pracuje ako sociálna pracovníčka v černošskej štvrti New Orleansu. Po rokoch práce si myslí, že už ju nič nemôže zaskočiť. Avšak list väzňa odsúdeného na smrť za brutálnu vraždu je niečo celkom iné ako to, s čím sa doposiaľ stretla. Matthew Poncele to má, ako sa zdá, definitívne zrátané. S Helen do jeho života prichádza nádej, že sa konečný výkon rozsudku odloží. Oscarová snímka s výnimočnými hereckými výkonmi je nakrútená podľa skutočného príbehu. V dráme si zahrali Susan Sarandonová a Sean Penn.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ