James Mace Ward: Jozef Tiso. Kňaz, politik, kolaborant

Pravda.sk | 30.11.2018 05:00
Americký historik podáva komplexný obraz Jozefa Tisa, jednej z narozporuplnejších postáv európskych dejín 20. storočia. Zaoberá sa jeho rokmi štúdia za kňaza, vstupom na politickú dráhu, angažovanosťou na úrovni československej politiky až po funkciu hlavy Slovenského štátu.
zväčšiť James Mace Ward: Jozef Tiso. Kňaz, politik,...
James Mace Ward: Jozef Tiso. Kňaz, politik, kolaborant James Mace Ward: Jozef Tiso. Kňaz, politik, kolaborant

Ward sa nevyhýba ani najkontroverznejším kapitolám Tisovho života – predovšetkým jeho vojnovému spojenectvu s nacistickým Nemeckom a zodpovednosti za vyvlastnenie, deportácie a napokon aj zavraždenie slovenských Židov. Zachytáva Tisa ako človeka presvedčeného o poslaní katolicizmu, vášnivého nacionalistu a chladne uvažujúceho politika, odhodlaného chrániť svoju reputáciu aj manévrovací priestor.

Publikácia je zrejme prvým hĺbkovým rozborom života Tisa z inej ako slovenskej perspektívy. Na rozdiel od predchádzajúcich životopiscov Ward uprednostnil chronologický prístup, ktorý priniesol mnohé prekvapenia.

James M. Ward (1961) absolvoval bakalárske štúdium geografie a v 90. rokoch učil na Slovensku angličtinu. Prvý magisterský titul získal na Washingtonskej univerzite v Seattli v roku 2001 v odbore Ruské, stredoeurópske a stredoázijské štúdiá. Vyštudoval históriu na Standfordskej univerzite, dnes pôsobí na Univerzite Rhode Island a zaoberá sa históriou povojnového vyvlastňovania v Strednej Európe.

V anglickom origináli Priest, Politician, Collaborator: Jozef Tiso and the Making of Fascist Slovakia (Cornell University Press, 2014). Preložil Dezider Kamhal.

Slovart

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ