Najväčší drevený betlehem vystavujú v Banskej Štiavnici

SITA | 10.12.2018 14:00
betlehem Foto: ,
Detail dreveného betlehemu (ilustračná snímka).
Najväčší drevený maľovaný betlehem zo zbierok Slovenského banského múzea (SBM) vystavujú v Rytierskej sále Starého zámku v Banskej Štiavnici. Ako agentúru SITA informovala vedúca odboru marketingu a environmentálnej výchovy SBM Petra Páchniková, autorská práca štefultovského rezbára Jána Šulca bude pre verejnosť prístupná do 6. januára.

Betlehem zaujme mohutnými orientálnymi hradbami ukrývajúcimi maštaľku so Svätou rodinou, ktoré majú dĺžku takmer tri metre s výškou približne jeden meter. „Hradby lemujú robustné palmy a neďaleko nich objavujeme kamenný portál štôlne s baníkom,“ poodhaľuje dielo etnologička Zuzana Demková z Oddelenia histórie SBM a dodáva, že banícky motív oživuje betlehemskú klasiku aj na iných miestach. V betleheme sa k jasličkám s narodeným Ježiškom práve blížia darcovia. Prví idú Traja králi, Gašpar, Melichar a Baltazár a hneď za nimi valasi s ovcami. „Všetci majú strohé tváre, na zázrak Narodenia sa dívajú vážnymi očami svätcov z baníckych kostolov,“ dopĺňa etnologička.

Súčasťou betlehemu je aj banícky dom s dievčaťom vykláňajúcim sa z okna, kamenná studňa, z ktorej si žena naberá vodu, kým jej kamarátka už odchádza s plným džbánom, alebo valach sklonený nad klátom dreva. „Šulcov betlehem spolu s vianočným stromčekom a darčekmi poteší tých, ktorí sa túžia nadýchať historickej vianočnej atmosféry za múrmi stredovekého hradu,“ uzavrela Demková.