Národnou pamiatkou v Čechách sa stane aj kostol, kde padli parašutisti

kul | 02.11.2019 13:00
chram sv. cyrila a metoda v ressslove ulici Foto:
Medzi české NKP bude patriť napríklad kostol sv. Cyrila a Metoda na Resslovej ulici v Prahe, ktorý bol posledným útočiskom parašutistov pri operácii Anthropoid.
Kostol, kde padli parašutisti po atentáte na Reinharda Heydricha, či náhrobky Jana Palacha a Jana Zajíce sa stanú v Čechách národnými kultúrnymi pamiatkami (NKP).

Výber sa sústredil na obdobie od vzniku demokratického Československa po obdobiach dvoch totalít 20. storočia. NKP tvorí najvýznamnejšiu časť kultúrneho bohatstva Česka a vzťahuje sa na ne prísnejšia ochrana ako na iné kultúrne pamiatky.

"Sedem objektov a ich vyhlásenie za kultúrnu národnú pamiatku v súvislosti s 30. výročím novembrových udalostí spája, že sú istým symbolom boja za slobodu a demokraciu v tejto krajine v 20. storočí,” povedal český minister kultúry Lubomír Zaorálek.

Medzi NKP bude po novom patriť napríklad kostol sv. Cyrila a Metoda na Resslovej ulici v Prahe, ktorý bol posledným útočiskom parašutistov pri operácii Anthropoid. V kostole v júny 1942 hrdinsky čelili presile nacistov po atentáte na zastupiteľského ríšskeho protektora Heydricha.

Štatút NKP získa aj Larischova vila v Pardubiciach, ktorá je jedným z významných symbolov československého odboja. Počas druhej svetovej vojny tu boli veznení, vypočúvaní a popravení obyvatelia obce Ležiaky.

Národnou pamiatkou sa stane aj hrobka prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka v Lánoch, ako symbol úsilia o boj a vznik samostatného Československa.

Na zoznam NKP sa dostane aj Hlávkov internátny dom v Prahe ako symbol úsilia študentov o obhájenie slobody a demokracie proti nemeckým okupantom 17. novembra 1939 a ako pripomienka študenta Jana Opletala, ktorého zabili ako účastníka protinacistickej demonštrácie 28. októbra 1939.

Ďalšia časť návrhov na nové národné pamiatky sa vzťahovala k neskoršej histórii, predovšetkým k rokom 1968 a 1969, k okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy a nastupujúcej normalizácie. Na zoznam NKP sa tak zapíše budova Československého rozhlasu v Prahe ako symbol proti okupantom v rokoch 1945 a 1968.

Najvyššiu pamiatkovú ochranu budú mať aj náhrobok Jana Palacha na Olšanských cintorínoch v Prahe od sochára Olbrama Zoubka a náhrobok Jana Zajíce na cintoríne vo Vítkove od rovnakého umelca. Palach a Zajíc sa upálili na protest proti ukupácii v roku 1968 a následnej normalizácii.

Návrhy na NKP, na rozdiel od kultúrnych pamiatok vyhlasovaných českým ministerstvom kultúry, musí schváliť vláda a platnosť nadobudnú 15. deň od uvedenia v Zbierke zákonov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ