Štefan Štec vydáva nový album

TASR | 27.11.2019 16:00
stefan stec foto tasr frantisek ivan Foto: ,
Štefan Štec
Štefan Štec so skupinou Fajta vydáva nový album Duje vitor. Ten ponúka 16 skladieb, okrem úprav ľudových piesní aj v netradičnom aranžmáne skladbu Vyvedený z miery skupiny IMT Smile či pesničku Duje Vitor, kde hudobný aranžmán na Štefanov text urobil Eddie Stevens, partner speváčky Jany Kirschner.

Na albume sú piesne Urvala sia struna, Pid oblačkom, Bači Jašov, Plyve kača, Hora, hora, Do domu, do domu, A na našim dvori, Ideme, ideme, Hej, hej, Maryjko, Starodavna hucuľska, Verbovaja doščečka, Chodyt maty * Kolomyjka, Kolo ričky, Vyvedený z mieri, Duje vitor a Raj rozviv sia * Prečistaja ďiva. TASR o tom informoval PR manažér Tomáš Karpel.

Veľmi sa teším, že už po roku sme vydali druhý album a hlavne že sa podaril presne tak, ako som si ho predstavoval. Volá sa Duje vitor, pretože je to naozaj taký nový vietor. Tentoraz sme sa s Fajtou snažili nájsť inovácie v tvorbe, a to hudobne aj textársky.

Taktiež som sa snažil pohrať aj s mojím hlasovým prejavom a pridali sme aj vokály. CD som venoval všetkým, ktorí milujú tradíciu a nepoznajú hranicu. Aj my sa totiž prechádzame po rôznych rusínskych regiónoch, ale nekladieme hranice našej inšpirácii a tvorbe. Aby si aj o 100 rokov mohol niekto povedať, že aha tak títo do tradície prispeli vlastným podielom, uviedol pre médiá spevák.

Štefan Štec na seba upozornil v roku 2017 vo folklórnej súťaži RTVS Zem spieva. V civile je redaktorom národnostného rusínskeho vysielania RTVS v Košiciach.

Je zároveň aj umeleckým vedúcim Folklórneho súboru Hornád. V máji 2018 vydal debutový album s názvom Poletiv by'm na kraj svita. V lete 2018 ho Ivan Tásler pozval ako hosťa na koncerty skupiny IMT Smile. V novembri tohto roka absolvoval už vlastnú koncertnú šnúru.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ