Zem znova spieva. Začalo sa nakrúcanie novej série

Zora Handzová, Pravda | 30.11.2019 17:00
 DSC3441 Foto:
V súťaži Zem spieva účinkujú aj detské folklórne súbory.
V budove RTVS je po tieto dni mimoriadne rušno. Z chodieb sa ozýva veselý spev, po dlážke klopkajú čižmy tanečníkov a všade to hýri pestrými farbami krojov. Začalo sa nakrúcanie novej série úspešnej šou Zem spieva, ktorú diváci uvidia na obrazovkách začiatkom januára. Semifinále a finále sa budú vysielať naživo a celou šou budú divákov sprevádzať osvedčení moderátori S hudbou vesmírnou.

„Slovenský folklór nie je ako baňa, ktorá sa vyčerpá po dvoch ročníkoch, aj po desiatich rokoch by sa objavili vždy nové talenty,“ hovorí člen poroty Milan Rendoš, multiinštrumen­talista a rozhlasový redaktor.

Na septembrové kastingy Zem spieva do Martina a Starej Ľubovne prišlo zo Slovenska 190 prihlášok, čo sú takmer dve tisícky súťažiacich. Zo zahraničia sa prihlásilo 30 folklórnych zoskupení a jednotlivcov, najviac z USA, zo Srbska a z Kanady, prihlášky prišli aj z Maďarska, Belgicka, Rumunska a Ukrajiny. Úlohou päťčlennej poroty je spomedzi všetkých vybrať 63 účinkujúcich, ktorí sa už onedlho predstavia televíznym divákom.

Pod týmto číslom však treba vidieť nie počet ľudí, ale počet účinkujúcich – aj súborov. Súťažia totiž sólisti, páry aj celé skupiny, a to v troch kategóriách: tanec, spev a inštrumentálna kategória. Na rozdiel od iných súťaží v šou Zem spieva nejde o artistické výkony, ale o vzťah k tradičnej kultúre. Niekto ho prežíva individuálne cez svoj spev, niekto cez kolektívnu prácu v súbore.

V úvodných kolách tretej série Zem spieva bude súťažiacich hodnotiť päťčlenná porota, ktorú tvorí pedagogička a interpretka rusínskych piesní Anna Derevjaníková, režisér, choreograf, umelecký vedúci FS Vranovčan a DFS Cifroško Peter Kocák, choreograf, tanečník a pedagóg VŠMU Stanislav Marišler, choreografka a vedúca folklórneho súboru Váh Miroslava Palanová a multiinštrumen­talista a rozhlasový redaktor Milan Rendoš.

Súťažiacich v prvých kolách hodnotí päťčlenná... Foto: RTVS
DSC3381 Súťažiacich v prvých kolách hodnotí päťčlenná porota.

Každý z porotcov má svoj pohľad a vychutnáva si z vystúpení možno iné veci. „Pre mňa sú najzaujímavejšie sólové výkony, pretože tam sa lepšie prejaví duša človeka. Spevák si môže pesničku spomaliť či prispôsobiť bez toho, aby niekoho rušil. V skupine je zas zaujímavé sledovať spevácku súhru – počuť, či sú naozaj "vyspievaní“, alebo trénovali len pre túto príležitosť," hovorí Milan Rendoš.

Hneď v prvej časti sa predvedie súbor Vychodna Slovak Dancers z Kanady. Väčšina jeho členov a členiek sa už nenarodila na Slovensku, no medzi sebou hovoria anglicko – slovensky. „Tancovať v súbore je prvom rade dobrá zábava, a tiež máme v Kanade slovenskú komunitu a zachováme si svoje zvyky z pokolenia na pokolenie,“ hovoria s prízvukom, ale po slovensky.

„Veľa súborov tu predvádzalo tance z Parchovian a my sem prišli preto, aby me ukázali, odkiaľ pochádzajú, že aj priamo v Parchovanoch folklór žije,“ hovorí Martin Topoľovský z folklórnej skupiny Parchovianka, ktorá vznikla v roku 1971.

Ukazuje sa, že najpopulárnejšou kategóriou v súťaži ostáva spev, aj tento rok sa najviac folkloristov prihlásilo spievať. Z nástrojov mali najväčšie zastúpenie heligónka a akordeón. O kastingy sa zaujímali nielen účinkujúci, ale aj mnohí diváci a na obrazovkách bude tretí ročník súťaže patriť znova medzi hity.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ