Dotácie na umenie národnostných menšín majú nové usmernenia

SITA | 26.04.2020 12:00
kult minor - fond na podporu umenia...
Dotácie na podporu umenia národnostných menšín na tento rok sa môžu použiť do konca marca 2021. Vyúčtovanie treba predložiť do 30. apríla 2021.

Prijímateľ dotácie z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín ju môže použiť do konca marca 2021. Fond vydal nové usmernenia na dotácie projektov realizované v roku 2020. Vyúčtovanie dotácie bude prijímateľ povinný vypracovať a predložiť do 30. apríla 2021. O nových usmerneniach informoval Norbert Molnár, riaditeľ Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

V prípade, že sa prijímateľ rozhodne projekt nerealizovať a toto rozhodnutie fondu písomne oznámi, musí vrátiť celú dotáciu bez odkladu po zaslaní oznámenia o upustení od realizácie projektu. Vrátením celej dotácie zmluva zaniká.

Molnár zároveň upozornil, že žiadatelia musia pred podpisom zmluvy objektívne zvážiť, či vedia projekt realizovať a pristúpia k podpísaniu zmluvy o poskytnutí finančných prostriedkov na rok 2020.

V prípade, ak sa žiadatelia rozhodnutú projekt nerealizovať, respektíve sa rozhodnú pred podpisom zmluvy zmeniť alebo aktualizovať výstupy v zmluve, je potrebné kontaktovať príslušného pracovníka fondu. Všetky zmeny bude fond posudzovať individuálne.

V prípade realizácie projektu je možné požiadať aj o online prezentáciu. Fond bude takéto žiadosti posudzovať individuálne s ohľadom na účel projektu a cieľovú skupinu. To, že bude projekt prezentovaný online, musí byť uvedené aj v zmluve. Z online prezentácie musí prijímateľ vyhotoviť záznam, ktorý neskôr priloží k vyúčtovaniu.

Fond na podporu kultúry národnostných menšín je nezávislá verejnoprávna inštitúcia, ktorej poslaním je podporovať a stimulovať kultúru národnostných menšín v oblasti kultúrnych a vedeckých aktivít národnostných menšín najmä vytváraním podporných mechanizmov pre tvorbu a šírenie kultúrnych a vedeckých hodnôt.