Barabášov film Salto je kráľ má cenu z Poľska

TASR | 23.09.2020 17:00
Pavol Barabáš, Jaro Dutka, vodopád Salto Angel Foto:
Pavol Barabáš a Jaro Dutka pri zlaňovaní vodopádu Salto Angel.
Osobitý pohľad na fascinujúce prírodné scenérie zachytil režisér Pavol Barabáš vo svojom najnovšom filme Salto je kráľ. Snímka zaujala odbornú porotu na Medzinárodnom horskom festivale Ladek Zdrój. V poradí 25. ročník podujatia sa konal od 11. do 20. septembra.

„Raz ročne láka svetoznámych horolezcov a tisícky priaznivcov aktivít v prírode, aby sa stretli, pozreli si premiéry filmov, vypočuli si prednášky hostí, vymenili si nápady, načerpali inšpiráciu. Je to najväčší horský festival v celom Poľsku trvajúci desať dní,“ priblížila Alena Koščová zo spoločnosti K2 studio.

Ako dodala, štvorčlenná porota festivalu, ktorý sa výnimočne konal aj v online prostredí, ocenila deväť filmov. Medzi nimi aj Barabášov dokument Salto je kráľ, ktorý získal cenu za najlepší film o prírode a objavovaní.

Témou ocenenej snímky je zlaňovanie najvyšších vodopádov sveta. Skupina kamarátov, fanatikov a bláznov prekonáva vertikálne vodné živly v rôznych častiach sveta. Ich cesty sú často výpravami do neznáma, kde ani najdôslednejšia príprava negarantuje tušený cieľ. Jedinou ich istotou je maximálna dôvera a spolupatričnosť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ