Zakliata Aida. Verdiho opera po 22 rokoch znova v SND

Pravda, Katarína Sedláková | 29.09.2020 10:00
SND Aida Monika Fabianova   Jan Galla   Rafael... Foto:
Monika Fabianová (Amneris), Ján Galla (Egyptský kráľ), Rafael Alvarez (Radames.
Núbijská princezná Aida akoby bola zakliata. A to nielen v staroegyptskom príbehu, ktorý rozpráva Verdiho slávna opera. Práve tento populárny titul si zvolilo SND na oslavu stej sezóny, no nešťastnica Aida sa na scénu dostávala problematicky.

Hoci od roku 1923 ide už o deviatu verziu Aidy v SND – opera sa do divadla vracala každých 20 rokov – nikdy neboli okolnosti také dramatické ako teraz. Riaditeľ Opery SND Rastislav Štúr pripomenul, že Aida mala mať premiéru ešte vlani v novembri, vtedy sa pre rekonštrukciu v divadle presunula na marec 2020.

Šéf SND Peter Kováč dodal, že práve 9. marca na skúške Aidy sa dozvedeli, že jedna z kostymérok bola pozitívna na COVID-19, takže ihneď zavreli divadlo. Hoci mali vopred vypredaných päť najbližších predstavení, jarná premiéra sa pre epidémiu nekonala.

Aida

Pozrite si snímky z opery Aida v Slovenskom národnom divadle

Fotogaléria
Scéna z Opery Aida.
Mária Porubčinová (Aida)
+5Monika Fabianová (Amneris), Ján Galla (Egyptský...

Až po letných prázdninách sa skúšky obnovili, všetci skúšali s vervou a nadšením a minulú sobotu sa konala prvá premiéra. Druhá bude, dúfajme, v utorok 29. septembra. Režisér Pavol Smolík vytvoril veľkolepú inscenáciu.

Predstavenie diriguje Jaroslav Kyzlink, ktorý hovorí: „Aida je zlomom vo Verdiho kariére, striedajú sa tu opulentné zborové scény s intímnymi obrazmi.“ Aida má vynaliezavú scénu Marka Hollého, nádherné kostýmy Ľudmily Várossovej a skvelé obsadenie. Držme jej palce.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ