V Buckinghamskom paláci sa začala rekonštrukcia obrazárne, presťahovali aj starých majstrov

ČTK | 24.11.2020 13:00
Buckingham palace Foto: ,
Buckinghamský palác v centre Londýna.
V Buckinghamskom paláci sa začala rekonštrukcia obrazárne, v ktorej sa často konajú štátne recepcie. Diela starých majstrov, napríklad Rembrandta, Jana Vermeera či Canaletta, kvôli opravám odstránili zo stien sídla britskej kráľovny Alžbety II. prvý raz po 44 rokoch.

Buckinghamský palác v centre Londýna sa rekonštruuje od roku 2017. Vymeniť je treba predovšetkým elektrické vedenie, vodovodné potrubie a kúrenie. Väčšina doterajších rozvodov pochádza z rekonštrukcie uskutočnenej v 40. rokoch minulého storočia. Obnova paláca, ktorá by mala vyjsť na 369 milionov libier, má byť hotová v roku 2027.

V rámci rekonštrukcie vymenia okrem iného 200 rokov starú strechu nad obrazárňou. Diela, ktoré sú v sále vystavené, patria k tým najvzácnejším v kráľovských zbierkach. Viac než šesť desiatok z nich bude možné vidieť od budúceho týždňa na výstave v Královninej galérii, ktorá je tiež v priestoroch paláca.

Obrazáreň je jednou z hlavných reprezentatívnych priestorov Buckinghamského paláca. Vybudovať ju nechal v 20. rokoch 19. storočia kráľ Juraj IV. Vlani do obrazárne kráľovná Alžběta II. zaviedla aj amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho manželku Melániu.