Sfalšovaný obrázok: Simpsonovci útok na Kapitol nepredpovedali

TASR, Pravda | 16.01.2021 16:00
Stovky ľudí zdieľali na sociálnej sieti obrázok, ktorý údajne zobrazuje postavu z animovaného seriálu Simpsonovci v klobúku s rohami pred americkým Kapitolom s tvrdením, že jeho autori predpovedali nepokoje spôsobené priaznivcami prezidenta Donalda Trumpa zo 6. januára tohto roku.

Tvrdenie je však zavádzajúce. Obrázok niekto graficky upravil, nepochádza zo žiadnej epizódy Simpsonovcov, čo potvrdil aj jeden z producentov seriálu.

Obrázok 7. januára zdieľala facebooková stránka Fľuska. Rovnaký príspevok sa o pár hodín objavil aj na stránke Yebo.

Na ľavej strane obrázku je fotografia Jakea Angeliho, podporovateľa Donalda Trumpa, ktorý sa stal jednou z hlavných tvárí útoku na americký Kongres zo 6. januára. Na pravej strane obrázku bolo vidieť školníka Willieho, postavu z populárneho amerického animovaného seriálu Simpsonovci, ktorý vyzerá tak, že má na sebe podobné oblečenie a tetovanie ako Angeli.

Fľuska zdieľala obrázok s tvrdením, že Simpsonovci znova predpovedali budúcnosť, čím odkazovala na rozšírené chýry, podľa ktorých seriál Simpsonovci predpovedá budúce udalosti. Obrázok školníka Willieho v čiapke s rohami podobnej tej, ktorú má Angeli, však sfalšovali.

Agentúra AFP dohľadala pôvodný obrázok Willieho na stránke Fandom, ktorá obsahuje databázu televíznych programov, filmov a hier. Pôvodný obrázok Willieho AFP našla aj na stránke Simpsons Tapped Out, mobilnej hry založenej na televíznom seriáli.

Aj pozadie zavádzajúceho obrázku bolo pravdepodobne prevzaté z jednej zo scén seriálovej epizódy Mr. Lisa goes to Washington, v českom preklade: Líza na stopě zlořádu.

Dodatočným reverzným vyhľadávaním našla AFP aj pôvodný promo obrázok, z ktorého vystrihli časť hlavy postavy Lízy, ktorá sa nachádza v ľavom dolnom rohu obrázku zo zavádzajúceho príspevku. K dispozícii je napríklad na stránke Fandom.

Skutočnosť, že ide o zmanipulovaný obrázok, potvrdil 7. januára na Twitteri aj Matt Selman, jeden zo scenáristov a producent seriálu Simpsonovci.

Tvorcom kresleného seriálu sa v minulosti naozaj viackrát podarilo odhadnúť udalosti, ktoré sa neskôr stali – napríklad už v roku 2000 odvysielali epizódu, kde sa stal americkým prezidentom Donald Trump – teda 16 rokov predtým, ako ho do tej funkcie zvolili.

Na druhej strane však obľúbenému seriálu často podsúvajú proroctvá, ktoré sú vymyslené. Napríklad o tom, že predvídali pandémiu koronavírusu.