Vo Francúzsku v lete nepovolia veľké festivaly

čtk | 06.04.2021 09:00
Francúzsko film festival Cannes koronavírus... Foto: ,
Filmový festival v Cannes zatiaľ organizátori na tento rok stále pripravujú.
Veľké letné festivaly vo Francúzsku sa ani tento rok kvôli koronavírusu nebudú smieť konať, a fanúšikovia tak prídu napríklad o ďalší ročník hudobných festivalov Solidays, Hellfest, Garorock, Eurocks a Lollapalooza. Zrušený je aj júnový medzinárodný festival komiksu v Angoulême.

Usporiadatelia akcií kritizujú vládu za malú podporu, zatiaľ totiž sľúbila organizátorom všetkých kultúrnych podujatí dohromady 30 miliónov eur.

Francúzska vláda stanovila, že v lete sa budú smieť konať akcia s maximálnym počtom 5000 účastníkov. Navyše diváci musia mať miesta na sedenie a dodržiavať odporúčané odstupy, čo veľké hudobné akcie nespĺňajú. Napríklad festival Solidays mal pri poslednom ročníku v roku 2019 zhruba 228.000 divákov a festival Eurocks 128.000.

„Nepopierame pandémiu, ale je nám zle z toho, že tento rok musíme akciu zrušiť ešte skôr ako v roku 2020,“ povedal šéf festivalu Eurocks Jean-Paul Roland. Finančná kompenzácia od vlády sú pritom podľa neho veľmi nízke, pretože balík 30 miliónov eur si musia rozdeliť usporiadatelia festivalov a podujatí zo všetkých umeleckých odborov vrátane výtvarného umenia a divadla.

„Žiadali sme o padák, aby sme prežili pád, a namiesto toho sme dostali matrac, na ktorom máme pristáť, a stále sa ešte dohadujeme o tom, aký bude tučný,“ povedal Roland.

Len hŕstka kultúrnych podujatí zatiaľ počíta s tým, že sa v lete predsa len bude môcť konať, aj keď v obmedzenom režime. Zrušenie zatiaľ neoznámil napríklad hudobný festival Les Vielles Charrues, ktorého sa v roku 2019 zúčastnilo asi 270.000 ľudí. Prípravy pokračujú aj v prípade divadelného festivalu v Avignone alebo filmového festivalu v Cannes.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ