Fonja: Väzenie Antanimora je iba dočasná záležitosť

Pravda, Roberta Tóthová | 04.05.2021 07:00
Fonja still4 Film Expanded Foto:
Film Fonja je výsledkom práce mladých väzňov na Madagaskare, ktorým dala režisérka Lina Zacherová možnosť vyskúšať si filmovú tvorbu.
Trestanci madagaskarského väzenia pre mladistvých Antanimora dostali od nemeckej filmárky Liny Zacherovej príležitosť naučiť sa pracovať s kamerou a filmovou rečou. Výsledkom je dokument Fonja ocenený hlavnou cenou na festivale dokumentárnych filmov Jihlava.

Fonju sme mohli vidieť už počas ozvien Jihlavy minulé leto v bratislavskej Cvernovke, teraz je on-line na streamovacej platforme Dafilms.

Pozri sa na svet dôkladne

Fonja reprezentuje vydarený sociálny experiment. Do tvorivého procesu filmu sa zapojilo desať mladých mužov a počas workshopu s kamerou skúmali ohraničené prostredie väznice a seba v ňom. Tvorba poskytla spoluautorom filmu priestor na sebareflexiu.

Chlapci v najväčšom prevýchovnom zariadení na Madagaskare to totiž v živote rozhodne nemajú ľahké, väčšina pochádza z chudobných pomerov, ktoré podnecujú sklony k zločinu už od útleho veku. Nedostatočnosť sociálneho a školského systému z nich robí vyvrheľov a finančná poddimenzovanosť a nevzdelanosť ich automaticky privádza k zúfalým činom. Od malička vyrastajú v prostredí, kde sú úskoky pred zákonom normou a z mladých ľudí, ktorí nevidia za roh, sa tak stávajú vylúčení outsideri.

Vo filme sa vyznávajú zo svojich hriechov, aj z tých najťažších, niektorí ešte nedovŕšili dospelosť a už sú vrahmi. Skúsenosť, ktorú im štvormesačný worskop priniesol, v nich však vzbudzuje nádej na iný život. Možno sa totiž stanú filmármi. Veria, že väzenie je len dočasné. Tvorba krátkych, intímnych videí, ktoré sú mikroportrétmi a priznaniami účinkujúcich a filmárov, je nástrojom podnecujúcim vznik nových vzťahov. Chlapci sú v priestore väznice síce neustále obklopení kolektívom a musia sa zapájať do spoločných činností, no aj napriek tomu sú izolovaní a odcudzení.

Zacherová observuje ich prostredie, pre výsledný film vytvorila dramaturgiu a montáž. Výsledkom je štúdia prostredia s kolektívnym hrdinom a možno odpozorovať, že k výraznejším prienikom medzi jednotlivcami nedochádza. Až pri skupine začínajúcich filmárov sa zo spoluväzňov stávajú priatelia a "kolegovia“.

Tvorba a kreatívna činnosť, ktorú objavujú, je v mnohom povznášajúca. Mladí muži spoznávajú možnosti sebavyjadrenia, ktoré im boli do tohto momentu celkom cudzie a pravdepodobne by sa k nim nedostali ani na slobode. Zacherová do ich procesu nezasahuje, naučí ich strihať, vytvárať jednoduché triky a používať kameru, všímať si svet okom filmára. Vo výslednom filme sa tak pozvoľna odhaľuje a rozvíja ich kreatívny potenciál.

Od malých krádeží k lúpežiam

Fonja rozhodne nie je oddychové kino, extrémne podmienky väznice a tragické osudy odsúdených detí vo veku od štrnásť do dvadsať rokov sú v tichom kontraste s obrazmi zachytávajúcimi chlapcov zaujatých kreovaním svojich filmových pokusov.

"Ako si sa sem dostal?“ pýta sa kameraman svojho respondenta. "Chceš vedieť dôvod? Mal som ťažký život. Potreboval som peniaze, jedlo.“ Z malých krádeží sa stali lúpeže v domoch, násilné konflikty a obdobných príbehov s malými odchýlkami je vo filme niekoľko.

Jednotlivci sa pred svojimi spoluväzňami za kamerou otvárajú a delia sa nielen o minulosť, ale aj o vyhliadky do budúcnosti. Výchovné zariadenie im však len dočasne zviazalo ruky, nerieši ich problémy. Väčšina sa po odpykaní trestu opäť uchýli k overeným metódam. Obchádzajú zákon, nemajú totiž na výber.

No Lina Zacherová im poskytla príležitosť pozrieť sa na svet detailnejšie, objaviť v sebe talent a premýšľať nad možnosťami sebarozvoja po skončení trestu. Práve v tomto spočíva najväčšia sila jej dokumentu. Navyše je autentickou štúdiou nielen prostredia, ale aj vnútorných svetov chlapcov, ktorí sa musia sami rozhodnúť, do akej budúcnosti vykročia. V ťažkých podmienkach väznice, v izoloácii od reality sveta, sa ich zmätok len odráža od špinavých misiek s ryžou a zaniká v prachu na dvore.

Fonja je film o objavovaní tvorivosti, aj o spolupráci a priateľstve. Otvára otázku, čo v tomto svete po odpykaní trestu zostáva ako možnosť. A odpoveď je jednoznačná. Predsa ty, pretože môžeš. Neľahká skúsenosť s vlastnou temnotou môže byť pre chlapcov katarzná, ako a či sa zo svojho zlyhania poučia, však závisí aj od ochoty okolia dať im druhú šancu. Lina Zacherová im ju filmom Fonja dala a prijali ju s nasadením hodným profesionálnych filmárov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ