Picassov obraz predali za vyše sto miliónov dolárov

Radovan Krčmárik, Pravda | 15.05.2021 09:00
Británia USA Picasso obraz dražba Foto:
Obraz Pabla Picassa z roku 1932 "Žena sediaca pri okne (Marie-Thérse)" vydražili za viac ako 103 miliónov dolárov.
Ak ide o umelecké diela, peniazmi sa nešetrí ani v čase pandémie. Potvrdila to štvrtková aukcia v newyorskej pobočke spoločnosti Christie's, kde obraz s názvom Žena sediaca pri okne (Marie-Thérèse) od Pabla Picassa (1881-1973) predali za neuveriteľných 103,4 milióna dolárov (v prepočte 85,4 milióna eur). Je to pritom už piaty raz, keď za Picassovu maľbu záujemca zaplatil vyše sto miliónov dolárov.

Obraz, ktorý teraz predali, dokončil slávny španielsky umelec v roku 1932. Ako model mu poslúžila jeho 23-ročná francúzska milenka a múza Marie-Thérèse Walterová, ktorú do ateliéru stiahol priamo z parížskej ulice a stala sa jeho veľkou inšpiráciou.

Doterajší vlastník obraz získal pred ôsmimi rokmi, keď zaň v Londýne zaplatil 28,6 milióna libier (33,3 milióna eur), teda menej ako polovicu súčasnej ceny. Aj znalci hodnotu obrazu odhadovali „len“ zhruba na 55 miliónov dolárov.

Zavážilo však to, že záujem o Picassove diela medzitým veľmi stúpol a viaceré sa už podarilo predať za viac ako 100 miliónov dolárov. Najvyššiu cenu za Picassovu maľbu zaplatil záujemca v máji 2015, keď za plátno Alžírske ženy obetoval 179,4 milióna dolárov.

Aukcia Picassovho obrazu tentoraz trvala iba 19 minút. Konečná cena vystúpila na 90 miliónov, no po zarátaní poplatkov a provízie sa napokon vyšplhala ešte vyššie. Meno kupca – podobne ako predošlého majiteľa portrétu – zostáva pritom neznáme. Obaja si želali zostať v anonymite.

Veľký záujem o Picassovo dielo podľa odborníkov dokazuje, že sa trh s umením napriek pandémii koronavírusu znova spamätáva.

Na spomenutej aukcii v New Yorku sa predali diela v celkovej hodnote 481 miliónov dolárov, čo je podľa šéfky americkej pobočky spoločnosti Christie's Bonnie Brennanovej signál, že sa situácia vracia do normálu. „Trh s umením je opäť na dobrej ceste,“ uviedla na on-line tlačovej konferencii po skončení aukcie.

Až doteraz prekročilo cenovú hranicu 100 miliónov dolárov celkovo len 14 vydražených obrazov. Naposledy sa za cenu vyššiu ako sto miliónov dolárov predalo dielo v roku 2019. Išlo o maľbu francúzskeho impresionistu Clauda Moneta, ktorú na aukcii spoločnosti Sotheby's v New Yorku vydražili za 110,7 milióna dolárov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ