Knihou Záhoria sa stali Príbehy krásnej Felicity

TASR | 21.05.2021 06:00
Víťazom 12. ročníka súťaže Kniha Záhoria sa stalo dielo Príbehy krásnej Felicity od autora Františka Višvádera.

Súťaž si dáva za cieľ propagovať knihy, ktoré sa týkajú Záhoria tematicky či osobou autora. Do ročníka 2019 – 2020 organizátori zaregistrovali 57 kníh, ktoré vyšli v daných rokoch, týkajú sa regiónu Záhoria a majú pridelené ISBN. Z nich vybrali 25, ktoré nominovali do hlasovania verejnosti.

„Aj tomuto ročníku sme vytvorili špeciálny web, na ktorom sme zverejnili všetky prihlásené knihy. Každej z nominovaných kníh sme pripravili samostatný článok, ktorý vznikol na základe rozhovorov s autormi. Cieľom bolo, aby sa čitatelia o každej z nominovaných kníh dozvedeli viac, ako len krátku anotáciu,“ uviedla riaditeľka Záhorskej knižnice Silvia Sameková.

Web venovaný knihám zostáva zverejnený aj po vyhlásení výsledkov a pridal sa tak k predchádzajúcemu ročníku.

„Vytvára akúsi virtuálnu kroniku zloženú z jednotlivých ročníkov. Aj takýmto spôsobom chceme počas celého roka propagovať literatúru týkajúcu sa regiónu a neobmedzovať sa len na obdobie hlasovania,“ doplnila riaditeľka knižnice.

Hoci v minulých ročníkoch bolo možné hlasovať aj fyzicky vo viacerých knižniciach, tohtoročné hlasovanie sa odohrávalo výhradne v online prostredí od 1. do 30. apríla.

„Online hlasovanie čitateľov neodradilo, práve naopak. Do súťaže sme dostali 2 282 platných hlasov, čo je o 1 061 viac ako v ročníku 2018, keď sa hlasovalo kombinovaným spôsobom cez internet aj vo vybraných knižniciach,“ informovala Sameková.

Víťazná kniha získala 429 hlasov, na druhom mieste skončil Dušan Krivský s publikáciou Tu vybudujeme s 320 hlasmi a na treťom Eva Tokošová a jej dielo Mokrohajské čaro so ziskom 315 hlasov.

Čitateľskú anketu tradične pripravuje Záhorská knižnica spolu s Galériou Jána Mudrocha v Senici, Záhorským múzeom v Skalici a Mestským centrom kultúry Malacky. Organizátori po prvý raz uzatvorili ročník virtuálne v podobe videa. Spolu s kompletnými informáciami k danému ročníku je k dispozícii na webe Záhorskej knižnice.