Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo ponúknu aj interaktívne prechádzky mestom

TASR | 11.08.2021 17:00
Fiľakovo, Fiľakovský hrad Foto: ,
Nedeľná interaktívna prechádzka začína pri Fiľakovskom hrade.
Jubilejný 30. ročník podujatia Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo prinesie na juh okresu Lučenec od štvrtku 12. augusta koncerty ľudovej hudby, divadelné predstavenia aj interaktívne prechádzky mestom. Program potrvá do nedele.

Ako informovala riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Fiľakovo Andrea Illés Kósik, festivalom si tento rok pripomenú i 775. výročie prvej písomnej zmienky o Fiľakove.

Najvýznamnejšou tohtoročnou novinkou podujatia budú interaktívne prechádzky mestom, ktoré záujemcov oboznámia o zaujímavostiach Fiľakova v slovenskom i maďarskom jazyku. „V sobotu sprievod začne od Pivničného radu. Pôjde sa okolo gymnázia a mestského múzea až na Ulicu Podhradská. V nedeľu bude prechádzka pokračovať od hradu ku kostolu, radnici a skončí na Ulici Podhradská,“ uviedla Kósik s tým, že prechádzky budú obohatené aj o kultúrny program.

V rámci štvordňového festivalu a osláv mesta sa môžu návštevníci tešiť na vystúpenia folklórnych súborov Rakonca a Jánošík či ľudovej hudby Dobroda a Ďatelinka. Súčasťou slávnostného programu bude v piatok 13. augusta i odovzdávanie mestských cien a vystúpenie 100-ročného fiľakovského mužského speváckeho zboru Pro Kultúra a ženského speváckeho zboru Melódia.

V rámci divadelného programu štvordňové podujatie prinesie predstavenia Radošinského naivného divadla, Mestského divadla Actores Rožňava či bábkového divadla MeseFigurák. Súčasťou osláv budú i vystúpenia rómskych či maďarských umelcov, viaceré večerné koncerty na hradnom nádvorí či bubnová šou. Sériu programov v nedeľu uzavrie operetné predstavenie Cigánska láska od skladateľa Franza Lehára.

Podujatie Palócke dni a Dni mesta Fiľakovo organizuje Mestské kultúrne stredisko Fiľakovo s podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín, Banskobystrického samosprávneho kraja a Fondu malých projektov Interreg V-A Slovensko – Maďarsko. Vzhľadom na aktuálnu epidemickú situáciu je vstup na jednotlivé podujatia možný len s vopred zakúpenými online vstupenkami, na bezplatné programy je potrebná predbežná registrácia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ