O čase: O rôznosti spomienok

Marína Zavacká | 28.02.2012 08:00
Marína Zavacká Foto: ,
Do akej miery sa môžu líšiť spomienky účastníkov tej istej historickej udalosti? Roku 1952 vyvrcholila v slovenských mestách tzv. akcia B, nazvaná podľa slova "byty", ktoré mali ich pôvodní obyvatelia nútene uvoľniť pre komunistických funkcionárov.

Nový režim tým riešil bytový problém svojich nových kádrov (podobne ako to urobili ľudáci arizáciami) a súčasne posilnil svoju stabilitu tým, že výrazne zmenil sociálnu štruktúru miest, zbaviac ich tradičných elít, ktoré preň predstavovali konkurenciu.

Násilným vysťahovaním ich finančne zničil a roztrhal ich sociálne siete tak, že sa ocitli na okraji existenčného ohrozenia. Právnici, lekári, technici, ale i rôzni živnostníci boli označení za „buržoázne živly“, „bývalých ľudí“ a nepriateľov pracujúceho ľudu, a odsúdení na život na okraji spoločnosti, mimo svojich profesií, ďaleko od domova, najlepšie pri nekvalifikova­nej práci.

Podľa spomienok jednej z postihnutých, študentky architektúry, vyhodenie zo školy a krádež všetkého rodinného majetku ešte zďaleka neboli tým najhorším. Po vysťahovaní do dediny kdesi cez pol Slovenska určili jej 65-ročného otca, inžiniera, na manuálnu robotu v kameňolome. Žili v dome bez elektriny a vody, bez dlážky a keďže rodinu miestny národný výbor nezaradil na príslušný zoznam, nemali ani nárok na potravinové a odevné lístky. Rozhlasová hlásateľka, dcéra podnikateľa skončila s krompáčom na stavbe cesty, dcéra popredného farmaceuta pri rátaní banských vozíkov…

Áno, v detailoch rozdielne a pritom strašne podobné. Tak aké že odlišné spomínanie? „Vážený súdruh, oznamujem ti, že dnes som dal príkaz bytovému družstvu ÚNV, aby vyhotovilo bytové výmery na 7 bytov z akcie "B“ pre potreby aparátu strany. Pre informáciu uvádzam, že sa jedná o tieto byty: 4-izbový byt na Urbánkovej ulici č. 23, 3+1-izbový byt na Záhradníckej ulici č. 1, 3+1-izbový byt na Stalinovom námestí č. 22, 3-izbový byt na Vajnorskej ulici č. 67, 2+1-izbový byt na Mudroňovej ulici č. 71, 2-izbový byt na Kýčerského ulici č. 5/B, 1-izbový byt na Kalinčiakovej ulici č. 3/C. Výmery a kľúče si môže zodpovedný pracovník SÚV KSS vyzdvihnúť v kancelárii č. 31 v budove starej radnice."

Často zabúdame, že do každého skonfiškovaného bytu si režim usídlil nejakú vernú rodinu, že všetky ukradnuté cennosti si našli nových majiteľov. Ťažko čakať, že budú na tie časy spomínať v zlom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ