Krátky film je svieži a dostal zelenú!

Roberta Tóthová | 17.12.2021 09:00
delimitation Foto:
Tanečný film Vymedzenie v réžii Terezy Vejvodovej s kamerou Dušana Husára získal na minuloročnom MFDF Jihlava ocenenie pre Najlepší český experimentálny dokumentárny film. Je súčasťou bloku Minútu denne.
Už dnes a v sobotu sa oplatí byť on-line. Podujatie zamerané na prezentáciu krátkometrážnej tvorby domácich i zahraničných autoriek a autorov sa uskutoční aj napriek lockdownu. Slávnosť krátkeho filmu možno sledovať vo virtuálnej kinosále Kina Lumiere Kino-doma. Dvojdňový program bude zadarmo.

Krátky film do každej domácnosti

Úvodné piatkové pásmo filmov sa začína o 20.20 h a dostalo názov Matrac z pamäťovej peny. O čom názov sekcie hovorí, sme sa opýtali jednej z organizátoriek a dramaturgičiek podujatia a spoluzakladateľky distribučnej spoločnosti so zameraním na krátkometrážnu tvorbu DiscoSailing Alexandry Gabrižovej. "Pamäťová pena je vynález Charlesa Yosta z roku 1966, ktorý v tom čase pracoval pre NASA a mal za úlohu vyvinúť matériu, ktorá by astronautom zabezpečila čo najväčší komfort a ochranu pri vzlete. Doslova pomohla absorbovať šok. Tu je teda prvá paralela. Disco Sailing sa snaží o bezpečný a komfortný katapult slovenských krátkych filmov medzi divákov,“ približuje Gabrižová.

Záber z filmu Rise, ktorý sleduje performatívne... Foto: Ponte filmes
ftjo Jxnw 1 Záber z filmu Rise, ktorý sleduje performatívne hnutie v torontskom metre.

Matrace z tohto materiálu sú bežnou súčasťou domácností a po tom túži aj krátky film. Oproti dlhometrážnym titulom to má totiž omnoho ťažšie. Do kín sa dostáva nanajvýš ako predfilm, pri špeciálnych uvedeniach krátkometrážnej tvorby – akou je u nás ojedinelá prehliadka Slávnosť krátkeho filmu – alebo počas festivalov. Čo je obrovská škoda, pretože nápaditosťou a vynaliezavosťou často prekoná dlhometrážnu slovenskú filmovú tvorbu.

Väčšina krátkometrážnej produkcie pochádza práve od najmladších filmárov, vzniká na filmových vysokých školách v Bratislave a v Banskej Bystrici. "Mladý slovenský film je uvedomelý, inteligentný, vtipný a dokáže sa hrať s formou aj s obsahom. Vzhľadom na to, že uplynulý rok mali filmári tvorivo sťažený, je až prekvapivé, aká vysoká je kvalitatívna úroveň ich výstupov,“ hovorí Gabrižová.

Spomienka, tanec a talentované ženy

Poďme sa teda pozrieť na program. Aký motív spája päticu slovenských filmov zaradených do sekcie Pamäťová pena? "Každý film v bloku sa dotýka témy spomienky, pamäte, prchavosti. Okolo tohto motívu sme vyskladali príbeh, ktorý otvára uprostred horúceho leta film Chlieb náš každodenný. Je o rodine, ktorá pozná iba jeden typ (tradične slovenský) riešenia situácií. Režisérka Alica Bednáriková a jej štáb na seba upriamili pozornosť už predchádzajúcim filmom Nuda, ktorý bol jedným z festivalovo najúspešnejších majoritne slovenských krátkych filmov minulého roka,“ približuje dramaturgička podujatia, ktoré väčšinu filmov všetkých druhov uvedie v predpremiére vôbec po prvýkrát.

Film Vymedzenie uvedú v sobotnom bloku Minútu... Foto: Sol film
DELIMITATION STILL 03 Film Vymedzenie uvedú v sobotnom bloku Minútu denne.

V sobotu sa začína program už o 18. h a prvé pásmo Minútu denne "odkazuje na myšlienku, že ak by každý človek tancoval aspoň minútu denne, žili by sme v lepšom svete“. Predstaví medzinárodné filmy. "Veľmi si vážim, že sme získali práva na projekciu archívneho filmu Gabriele Stötzer Veitstanz/Feixtanz, ktorý sa pred dvoma rokmi premietal v súťaži na Berlinale. Skupina ľudí v ňom reaguje na situáciu v Nemecku v roku 1988. Snažia sa utancovať k extáze a slobode.“

Aj film dvojice Bárbary Wagner a Benjamina de Burcu, medzinárodných hviezd krátkeho filmu, bude mať slovenskú premiéru. "V Rise sledujú torontské hnutie združujúce sa v priestoroch metra a pod názvom RISE (Reaching Intellingent Souls Everywhere) tu organizujú energiou nabité performatívne vystúpenia. Pre Wagnerovú a de Burcu neplatia kategorizácie filmu na muzikál, dokument, performance či hraný film. Rise je skrátka všetko zmienené,“ uzatvára Alexandra Gabrižová. Druhý sobotný blok Girls in film o 20.20 h je venovaný tvorbe nastupujúcej generácie českých a slovenských autoriek.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ