Tanečná Extáza v Košiciach

Pravda, kul | 26.04.2022 08:00
Extáza Foto:
Snímka zo skúšky.
V baletných sálach a na javisku historickej budovy Štátneho divadla Košice vrcholia v týchto dňoch prípravy novej tanečnej inscenácie Extáza/Obrazy o nej. Autorský projekt režiséra a choreografa Andreja Petroviča na hudbu Vladislava Šarišského je holdom všetkým ženám. Predpremiéru bude mať vo štvrtok 28. apríla.

Nové baletné predstavenie Štátneho divadla Košice predstavuje rôzne podoby ženy inšpirované fázami Mesiaca. Mesiac tu predstavuje magickú bránu nielen k cyklu zrodenia, ale i znovuzrodeni­a ženy.

Stredobodom inscenácie je ženskosť a ženské telo v rôznych konvenčných i nekonvenčných podobách. V tanečnej Extáze dominujú obrazy sily, lásky, schopnosti obetovania sa, ale aj neopísateľnej bolesti zo straty a nezlomnosti kráčať ďalej.

„Extázu vnímam ako vyvrcholenie, iný stav bytia, v ktorom sa žena dokáže premeniť na veľký silný atóm. A to nehovorím o fyzickej sile, ale o sile vnútornej,“ hovorí autor inscenácie Andrej Petrovič. K spolupráci prizval známeho slovenského klaviristu a hudobného skladateľa Vladislava Šarišského.

Textami a spoluprácou na scenári prispel košický spisovateľ Tomáš Straka. Scénu a kostýmy navrhla Diana Strauszová, o svetelný dizajn sa postaral Karol Šimek. Dramaturgičkou inscenácie je Eva Gajdošová.

Hosťom v tanečnej inscenácii je herečka Beáta Drotárová. „Po mojom nástupe do Štátneho divadla Košice som mal niekoľko tréningov pre súbor činohry a zároveň som mal možnosť spolupracovať s činohercami na pohybovej zložke inscenácií Netrpezlivosť srdca v réžii Júlie Rázusovej a Besy v réžii Antona Korenčiho.

Počas týchto tréningov som si všimol práve Beátu Drotárovú. Keď som začal uvažovať nad obsadením interpretky z činohry do tanečnej inscenácie, okamžite mi napadla ona, pre charakter, ktorý som potreboval. Obdivujem na nej profesionalizmus, odhodlanie, prístup a rešpekt k práci,“ zdôrazňuje Andrej Petrovič.

V prológu a štyroch obrazoch – Dievčenstvo, Matka, Čarodejnica a Kristka – uvidia diváci sólistov a zbor Baletu ŠDKE. Spoluúčinkovať budú deti z Detského baletného štúdia ŠDKE.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ