Vo veku 88 rokov zomrel herec Josef Somr, známy z filmu Ostro sledované vlaky

Sofia Prétorová, Pravda | 16.10.2022 14:19, aktualizované: 
josef somr Foto:
Josef Somr na archívnom zábere v roku 2019.
Preslávil sa predovšetkým ako výpravca vlakov Hubička v oscarovom filme Jiřího Menzla Ostro sledované vlaky. Český herec Josef Somr, ktorý počas svojej kariéry stvárnil stovky rolí, zomrel vo veku 88 rokov.

Skúsenosť zo železnice sa vyplatila

Josef Somr sa narodil 15. apríla 1934 v moravskej obci Vracov nachádzajúcom sa v okrese Hodonín. V prvej polovici 50. rokov bol brankárom miestneho futbalového družstva. Jeho otec bol pôvodne stolárom, neskôr sa stal vlakovým výpravcom, vďaka čomu sa jeho syn zoznámil s prácou na stanici.

Josef bol presvedčený, že pôjde v otcových šľapajach, ale osud mu to napokon nedoprial – po príchode na gymnázium zistil, že technické predmety vôbec nie sú jeho parketa. Skúsenosti zo železnice sa mu však predsa len hodili – využil ich počas natáčania snímky Ostro sledované vlaky.

Somr sa po ukončení gymnázia rozhodol pre štúdium na brnenskej Janáčkovej akadémii múzických umení, ktorú dokončil v roku 1956. To, že si zvolil štúdium herectva, bola náhoda – po maturite totiž nevedel, kam ďalej. Herectvu však počas štúdia prišiel na chuť, začal sa zaujímať aj o hudbu a literatúru. Jeho prvý angažmán bol v Těšínskom divadle, neskôr pôsobil v Divadle bratří Mrštíků a vo Východočeskom divadle Pardubice.

Upútavka na film Ostro sledované vlaky.

V roku 1964 debutoval pred televíznou kamerou ako lekár v psychologickej dráme Obžalovaný. Svojím talentom zaujal režiséra Jana Kačera, ktorý mu v roku 1965 ponúkol angažmán v práve vznikajúcom Činohernom klube. V roku 1978 prešiel na popud Miroslava Macháčka do činohry pražského Národného divadla, kde pôsobil až do roku 2001.

V roku 1966 účinkoval Somr v snímke Ostro sledované vlaky režiséra Jiřího Menzla, ktorá získala Oscara. Vďaka tomuto úspechu sa dostal medzi hereckú elitu. Somr bol známy svojou schopnosťou zahrať komplikované postavy s vnútornými rozpormi, stvárňoval predovšetkým nesympatické charaktery.

V 60. rokoch si zahral vo viacerých kvalitných filmoch ako Soukromá vichřice (1967), Údolí včel (1967) či Smuteční slavnost (1969). Vo filmovej adaptácii románu Milana Kunderu s názvom Žert (1968) stvárnil zatrpknutého Ludvíka Jakla.

Nezabudnuteľný hlas

Okrem divadla a televízie sa pravidelne objavoval aj v rozhlase, predovšetkým na stanici Vltava, kde sa podieľal napríklad aj na úspešnom cykle Pohádky tisíce a jedné noci. Jeho príjemný hlas radi využívali aj tvorcovia animovaných seriálov ako Cesty Formana Šejtročka, Bubáci a hastrmani či Osudy dobrého vojáka Švejka. Somr sa tiež venoval dabingu a nahovoril viacero dokumentov.

V nasledujúcich rokoch si zahral v snímkach ako Vražda v hotelu Excelsior (1971), Petrolejové lampy (1971), Páni kluci (1975), Leto s kovbojom (1976), Což takhle dát si špenát (1977), Brontosaurus (1979), Ako svet prichádza o básnikov (1982), Čierni baróni (1992), Kačenka a strašidla (1992), Anjel Pána (2005), Saxána a Lexikon kúziel (2011) a množstvo ďalších. Posledným filmom, v ktorom sa objavil, bol Ako básnici čakajú na zázrak z roku 2016.

Trailer k filmu Žert.

Somr tiež účinkoval v mnohých seriáloch, príkladom je Byl jednou jeden dům, Pan Tau, Nemocnica na okraji mesta, Lietajúci Čestmír, Cirkus Humberto či Ďáblova lest.

V roku 1997 získal Cenu Thálie za rolu v Romanci pro křídlovku, o štyri roky neskôr získal ďalšiu za hlavnú úlohu v predstavení Gin Game. V roku 2005 obdržal za svoju celoživotnú prácu medailu Za zásluhy od vtedajšieho prezidenta Českej republiky Václava Klausa.

V roku 2012 získal Českého lva za mimoriadny prínos českej kinematografii. O dva roky neskôr získal tretiu Cenu Thálie, tentoraz za celoživotné činoherné mistrovstvo.

Jeho dlhoročnou partnerkou bola herečka Zuzana Šavrdová.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ