Zomrel japonský skladateľ Sakamoto, zložil hudbu k filmom Posledný cisár či Malý Budha

TASR | 02.04.2023 17:55
Ryuichi Sakamoto Foto: ,
Ryuichi Sakamoto, japonský hudobník, ako člen poroty na MFF v Benátkach.
Vo veku 71 rokov zomrel japonský hudobný skladateľ, klavirista, producent a príležitostný herec Rjúiči Sakamoto. Na konci života bojoval so štvrtým štádiom rakoviny konečníka, ktorá sa medzitým rozšírila do pľúc.

Podľa agentúry AFP zomrel 28. marca. Na jeho žiadosť sa na pohrebe zúčastnila len blízka rodina. Správa o smrti bola zverejnená na Sakamotovom overenom profile na Twitteri.

Posledný cisár, hudobná téma

Svoju profesionálnu kariéru začal Sakamoto v roku 1977 ako člen elektronického zoskupenia Yellow Magic Orchestra. Spolu so svojimi spoluhráčmi Haruomim Hosonom a Jukihirom Takahašim Sakamoto boli priekopníkmi viacerých žánrov elektronickej hud­by.

Spolupracoval s hudobníkmi ako David Sylvian, Arto Lindsay, Hector Zazou či Youssou N'Dour. Je držiteľom cien Grammy, Oscara, BAFTA a dvoch Zlatých glóbusov.

Malý Budha, hudobná téma

Je autorom hudby k viac ako 30 filmom, pričom trikrát spolupracoval s talianskym režisérom Bernardom Bertoluccim, pre ktorého zložil hudbu k filmom Posledný cisár (1987 – cena Oscar a Zlatý glóbus), Pod rúškom nebies (1990, Zlatý glóbus) a Malý Budha (1993).

Zložil i soundtracky k filmom známych režisérov, ako sú Nagisa Óšima, Pedro Almodóvar, Volker Schlöndorff, Brian De Palma a Alejandro González Iárritu. Sakamoto príležitostne pracoval i ako skladateľ a autor scenárov k anime a videohrám.

Zložil aj hudbu pre otvárací ceremoniál olympijských hier v Barcelone (1992) a jeho skladba Energy Flow (1999) sa stala prvým inštrumentálnym singlom na prvej priečke v histórii japonskej hitparády Oricon. Bol členom poroty hlavnej súťaže na 70. ročníku filmového festivalu v Benátkach (2013) a pracoval aj v porote 68. ročníka filmového festivalu v Berlíne (2018).

Rjúiči Sakamoto, hudba pre otvárací ceremoniál olympijských hier v Barcelone (1992)

Sakamoto bol i členom protijadrovej organizácie Stop Rokkašo a požadoval zatvorenie jadrovej elektrárne Hamaoka. V roku 2012 zorganizoval koncert No Nukes 2012, na ktorom vystúpilo 18 skupín vrátane skupín Yellow Magic Orchestra a Kraftwerk.

Bol známy svojím kritickým postojom k autorským právam – v roku 2009 tvrdil, že v súčasnosti je taký prístup zastaraný. Argumentoval, že „za posledných 100 rokov ovládlo hudobný svet len niekoľko organizácií, ktoré okrádali fanúšikov aj tvorcov“ a že „s internetom sa vraciame ku koreňom postojov k hudbe“.

V roku 2014 Sakamotovi diagnostikovali rakovina hrdla. Jeho stav sa neskôr zlepšil, ale v roku 2021 mu bola diagnostikovaná rakovina konečníka, ktorá neskôr metastázovala.

Rjúiči Sakamoto, mix