Francúzsky hudobný mág Jean-Michel Jarre má 75 rokov

ČTK | 24.08.2023 10:00
Jean Michel Jarre Foto: ,
Hudobník Jean-Michel Jarre.
Jeho koncerty pre milióny ľudí vstúpili do Guinessovej knihy rekordov. Francúzsky hudobník a multiinštrumentalista Jean-Michel Jarre, ktorý dnes slávi 75. narodeniny, je známy monštruóznymi koncertmi plnými počítačových animácií, videoprojekcií a laserových efektov, často sprevádzaných ohňostrojmi. "Počúvam hudbu sfér a odovzdávam ju ľuďom," hovorí o svojej tvorbe.

Hudba ho sprevádzala od detstva. Narodil sa v Lyone v rodine úspešného hollywoodskeho komponistu Mauricea Jarrého, autora hudby k filmu Doktor Živago, a už v piatich rokoch hral na klavír a gitaru. Preslávil ho hneď tretí album Oxygene (1976) s ľúbeznými náladovými plochami a silnými hudobnými nápadmi.

Od tej doby vydal viac ako dve desiatky ďalších albumov na 80 miliónov hudobných nosičov. Posledný album s názvom Oxymore vydal vlani. So svojimi audiovizuálnymi show sa predstavil takmer po celom svete.

Jarre je priekopníkom obrovských mestských koncertov, s ktorými je zapísaný aj v Guinessovej knihe rekordov. Prvý rekord dosiahol s koncertom pred La Défense v Paríži, na ktorom bolo 2,5 miliónov divákov. O pár rokov neskôr ho prekonal pri príležitosti osláv 850. výročia založenia Moskvy, kde hral pre vyše 3,5 milióna ľudí.

Jean Michel Jarre Čítajte viac Jean-Michel Jarre sa rád vracia na Slovensko

Vizionár elektronickej hudby, ktorý objavil pôvab syntetizátorov, bol 20 rokov ženatý s britskou herečkou Charlotte Ramplingovou, s ktorou má syna Davida. Ďalšie dieťa, dcéru Emily, má z prvého manželstva s Flore Guillardovou.

V máji 2005si vzal herečku Anne Parillaodovú, kvôli ktorej rok predtým „utiekol“ filmovej hviezde Isabelle Adjaniovej pred ich dlho plánovanou svadbou. Jeho štvrtou manželkou sa stala čínska herečka Kung Li.