MTV zmenila svet populárnej hudby

ČTK | 01.08.2021 17:00
2020 MTV Video Music Awards Foto: ,
Speváčka Lady Gaga na zábere z prenosu televízie MTV a vyhlásenia MTV Video Music Awards.
Pred 40 rokmi, 1. augusta 1981, začal vysielať prvý televízny hudobný kanál - americká Music Television (MTV). Svet populárnej hudby sa tým výrazne zmenil.

MTV v ďalších rokoch doslova vyrobila mnohé hviezdy popovej hudby a pomyselne posunula hudobný biznis od milionov k miliardám dolárov. MTV sa v posledných rokoch podarilo – i po nástupe Napsteru, potom sociálnych sietí a Spotify – zostať silnou značkou, a to predovšetkým vďaka obmene programu a rýchlej adaptácíi v nelineárnom prostredí. Televízna stanica MTV, s odnožami MTV Dance, MTV Hits či MTV Rock, každoročne v USA udeľuje i hudobné ceny.

Lady Gaga na MTV

Pred 40 rokmi sa na televíznej obrazovke po hlásení „Dámy a páni, je tu rock-and-roll“ objavil Trevor Horn, ktorý ako líder hudobnnej kapely The Buggles začal spievať pieseň Video Killed The Radio Star.

2020 MTV Video Music Awards Čítajte viac Udeľovanie MTV Video Music Awards ovládla Lady Gaga

MTV mala na začiatku v rotáciu iba 250 klipov. Najprv ale pomohol import cez oceán a britské kapely, potom si MTV začala vyrábať svoje superstar a ich obsah sama. Napríklad koncom 80. rokov sledovalo MTV pravidelne vyše 85 percent Američanov vo veku medzi 18 a 34 rokov.

Štart MTV

Kritici sa zhodujú, že práve MTV naštartovala cestu medzi superhviezdy napríklad pre Madonnu, Princea alebo Duran Duran, ktorí v 80. rokoch patrili k najhranejším kapelám televízie. Neskôr pomohla ku sláve Nirvane, Eminemovi, Willovi Smithovi alebo Britney Spearsovej.

ID_Kurt_Nirvana_05 Čítajte viac Kto dá milión za gitaru Kurta Cobaina?

V roku 1985 stanica spoluorganizovala koncert Live Aid na pomoc Etiópii, o rok neskôr sa zase zapojila do kampane Rock Against Drugs (Rock proti drogám). MTV tiež zažala jednu z iskier, ktoré zapálili fenomén reality show, na jej obrazovkách sa zrodila tradícia unplugged koncertov alebo animovaných seriálov ako Beavis a Butt-head či South Park.