Kto dá milión za gitaru Kurta Cobaina?

Až za milión dolárov (viac ako 930-tisíc eur) by sa podľa odhadov mohla vydražiť akustická gitara, s ktorou nahral spevák Kurt Cobain slávny akustický koncert, čo následne vyšiel ako album MTV Unplugged in New York. Aukčná sieň Julien's Auction plánuje usporiadať dražbu 19. a 20. júna v americkom meste Beverly Hills.

14.05.2020 11:03
debata

Až za milión dolárov (viac ako 930-tisíc eur) by sa podľa odhadov mohla vydražiť akustická gitara, s ktorou nahral spevák Kurt Cobain slávny akustický koncert, čo následne vyšiel ako album MTV Unplugged in New York. Aukčná sieň Julien's Auction plánuje usporiadať dražbu 19. a 20. júna v americkom meste Beverly Hills.

Na gitaru Martin D18E z roku 1959 nahral Cobain so svojou kapelou Nirvana koncert v novembri 1993, teda niekoľko mesiacov predtým, ako sa vo svojom dome v Seattle zastrelil. Album MTV Unplugged in New York, ktorý vyšiel po jeho smrti, sa dostal na vrchol rebríčka Billboard a získal cenu Grammy. Predáva sa aj s obdratým kufrom, v ktorom je podľa organizátorov aukcie aj malé semišové vrecúško, v ktorom si Cobain údajne uchovával heroín, od ktorého bol na sklonku života závislý.

Šéf aukčnej siene Darren Julien povedal, že gitara si „vyslúžila svoje právoplatné miesto v histórii ako nástroj, na ktorom hral jeden z najvplyvnejších rockových muzikantov a jedna z ikon v jednom z najlepších a najpamätnejších živých vystúpení všetkých čias“. Koncom októbra sa vlani vydražil za 334-tisíc dolárov (viac ako 300-tisíc eur) olivovozelený sveter, ktorý mal Cobain pri tom istom predstavení na sebe. Doteraz sa podľa Juliena žiadny iný sveter za takú sumu na dražbe nepredal. Spevákovi fanúšikovia však budú môcť prihadzovať aj na iné predmety, ktoré patrili tejto grungeovej hviezde. Medzi nimi je napríklad aj gitara Fender Stratocaster, na ktorú hral na turné In Utero v roku 1994 (odhadovaná cena 80-tisíc dolárov – takmer 74-tisíc eur). V ponuke bude aj strieborná košeľa, ktorú mal oblečenú vo videoklipe k piesni Heart-shaped Box (20-tisíc dolárov – cca 18 420 eur) či jeho zoznam piesní z akustického koncertu v New Yorku (6-tisíc dolárov – viac ako 5 500 eur). Všetky predmety dali k dispozícii ľudia, ktorí s Cobainom pracovali alebo sa poznali s jeho rodinou. Cobainova akustická gitara bude od zajtra vystavená v reštaurácii Hard Rock Café v Londýne, krátko pred júnovou aukciou sa presunie do Beverly Hills.

debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #Kurt Cobain