Päť knižných noviniek: príbehy aj literatúra faktu

Pravda, Zora Handzová | 06.08.2022 07:06
Pohnuté detstvo, ktoré človeka dobehne, knihovníčka, ktorá čelí strachu, akí boli pravekí ľudia, sága rodu Woodwillovcov, či deti, svietiace od obrazoviek. Päť knižných noviniek vo výbere Pravdy.

Benedict Wells: Na konci samoty

Benedict Wells: Na konci samoty Foto: Lindeni
kniha na konci samoty Benedict Wells: Na konci samoty

Pohnuté detstvo je ako neviditeľný nepriateľ – neviete, kedy zaútočí. Román o samote, utrpení a priepastiach, ktoré oddeľujú. Julesovo detstvo tragicky naruší smrť rodičov. V internátnej škole spozná Alvu. Spája ich viac než obyčajné priateľstvo. Opäť sa stretnú po rokoch a čelia minulosti.

J. J. Millás, J. L. Arsuaga: Sapiens a neandertálec: rozpravy o živote

J. J. Millás, J. L. Arsuaga: Sapiens a... Foto: Premedia
kniha Sapiens a neandertálec: rozpravy o živote J. J. Millás, J. L. Arsuaga: Sapiens a neandertálec: rozpravy o živote

Paleolit, mezolit, neolit: časovo také vzdialené obdobia. Ako sa vtedy žilo? Boli nám pravekí predkovia úplne cudzí? Spisovateľ Juan José Millás sa v sprievode paleontológa Juana Luisa Arsuagu vydá na výpravu za tajomstvami ľudskej evolúcie.

kniha Tri-sestry-obalka Čítajte aj Kniha týždňa: Tri sestry, čo prežili neľudské hrôzy

Jenny Offill: Zmeny počasia

Jenny Offill: Zmeny počasia Foto: Inaque
kniha zmeny pocasia Jenny Offill: Zmeny počasia

Lizzie je knihovníčka v Brooklyne. Venuje sa synovi, manželovi a bratovi, ktorý sa lieči z drogovej závislosti. Pomáha aj bývalej profesorke s poštou, ktorá ju zaplavuje po úspešnom podcaste o zmene klímy. Lizzie chce zostať pozitívne naladená, ale zmieta ňou strach o brata a obavy z hnevu v jej okolí.

Philippa Gregory: Biela kráľovná

Philippa Gregory: Biela kráľovná Foto: Slovart
kniha biela kralovna Philippa Gregory: Biela kráľovná

Pokračovanie rodinnej ságy Woodvillovcov. Napínavé osudy hrdiniek a hrdinov plné intríg sa teraz odohrávajú okolo krásnej vdovy Alžbety Woodvillovej. Na anglický trón zasadne mladý a ctižiadostivý York Eduard. Z lásky sa ožení s Alžbetou a poštve si tým proti sebe všetkých.

Nicholas Kardaras: Svietiace deti

Nicholas Kardaras: Svietiace deti Foto: Grada
kniha svietiace deti Nicholas Kardaras: Svietiace deti

Všetci vídame deti hypnoticky hľadiace na žiariace obrazovky v reštauráciách, na ihriskách či doma. Výskumy potvrdzujú, že digitálne technológie súvisia s rozvojom mnohých porúch. Svietiace tváre sú ako virtuálna pandémia a množia sa. Aké následky to bude mať na životy detí?

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ